Skarainā hortenzija ‘Silver Dollar’



Šī ir mana pirmā hortenzija un jūtu, ka nebūs pēdējā! Patiesību sakot, es nekad neesmu bijusi hortenziju cilvēks. Taču laikam nebiju satikusi pareizo šķirni... Palēnām man jau izveidojies pat mazs hortenziju vēlmju sarakstiņš: BoboVanilla FraiseLimelight, Great Star, SkyfallMagical Summer...

‘Silver Dollar’ tiek uzskatīta par vienu no skaraino hortenziju pērlēm un to varot pielīdzināt pat izslavētajai Limelight, kura gan ir krietni populārāka. Silver Dollar trumpji ir kompaktais augums un salīdzinoši mazāks izmērs, nekā citām skaraino hortenziju (Hydrangea paniculata) šķirnēm, tāpēc ir lieliski piemērotas mazākiem dārziem, kā arī – stingri dzinumi, kuri nenoliecas un saglabā krūma perfekto formu. Starp citu, stādu audzētavas Dārzs zem saules īpašniece Antra Blūma Silver Dollar iesaka kā vienu no šķirnēm hortenziju dzīvžogam tieši tā iemesla dēļ, ka šī šķirne neizgāžas.

‘Silver Dollar’ izaug 1.7 m augsta un vidēji 1.5 m plata. Šī hortenzija veido lielas ziedu skaras, kuras sastāv pārsvarā no sterilajiem ziediem (tie ar lielajām ziedlapiņām). Ziedi šai hortenzijai ir viegli smaržīgi. Kā jau visas skarainās hortenzijas, arī Silver Dollar’ ziedkopas maina krāsu: no gaiši zaļas uz tīri baltu, vēlāk vasaras beigās un rudens sākumā kļūstot gaiši rozā. Manējā gan vēl ir baltajā fāzē, jo pavēlu stādīta un ļoti jauns krūms. 

Šķirne selekcionēta Nīderlandē šī gadsimta sākumā un 2009. gadā par savu izcilo sniegumu ir ieguvusi Anglijas Karaliskās dārzkopības biedrības (The Royal Horticultural Society) sertifikātu*, pārspējot 40 citas skarainās! Iespaidīgi, jo skaraino hortenziju šķirņu, kā izrādās, ir ļoti daudz.
Mans Sudraba dolārs nāk no stādu audzētavas Valmierā, 7 Rozes.



___________________________
* Pretendentiem uz šo apbalvojumu ir jāatbilst vairākām prasībām: jābūt komerciāli pieejamiem; īpaši dekoratīviem; viegli audzējamiem; kaitēkļu un slimību izturīgiem.

Nav komentāru