Kā kopt hortenzijas rudenī

 

Hortenzijas ir skaistas 3 gadalaikus gadā, bet tās īpaši izceļas rudenī. Gan ar lapu krāsu, gan košajiem ziediem. Rudens ir gadalaiks, kad palēnām gatavojam augus ziemas guļai. Ko darīt ar savām skaistulēm hortenzijām?

Mēslošana

Vienā no iepriekšējiem rakstiem es rakstīju par augu mēslošanu rudenī. Hortenzijas es gan tomēr nemēsloju rudenī ar minerālmēsliem, jo dzinumi paši nobriest un tiek galā bez īpašas stimulēšanas. Mēsloju tikai pavasarī. Tagad tikai pabaroju ar priežu skuju mulču un apberu ar kūdru. 

Mulčēšana

Kādēļ izvēlos skuju mulču? Pirmkārt, jo man dārzā aug veca priede, kas zem sevis atstāj kaudzi ar nobirušajām skujām un gribu tām atrast pielietojumu. Otrkārt, jo priežu skujas satrūd ļoti lēni. Tā kā nobirušās skujas pašas par sevi nav dekoratīvas, tās apberu ar hortenzijām paredzēto kūdru. Šāda mulča patīk arī citiem skābas augsnes mīļiem - viršiem, ērikām, krūmmelenēm un rododendriem. Izrādās, priežu skuju mulča atbaidot arī narcišu ziedmušas, kas posta sniegpulkstenītes un narcises!

Apgriešana

Par hortenziju, tāpat kā rožu, apgriešanu rudenī viedokļi dalās. Es, personīgi, rudenī neapgriežu hortenzijas. Atstāju arī noziedējušās ziedu skaras, kas ziemā izskatās dekoratīvi. Lielo apgriešanu veicu pavasarī, lai stimulētu kuplu augšanu, nogrieztu vecos ziedus un to, kas varbūt apsalis ziemā.




Stādīšana

Kad labāk stādīt hortenzijas - pavasarī vai rudenī? Var abējādi. Arī rudenī stādītās labi ieaug. Savu ‘Silver Dollar’ stādīju tieši rudenī, bet nākošās iecerētās - ‘Bulk’ un ‘Vanilla Fraise’ stādīšu pavasarī.

Piesegšana

Skarainās (Hydrangea paniculata) un kokveida hortenzijas (H. arborescens) ziemā nav jāpiesedz. Es tikai apberu ar kūdras konusu ap ceru, kuru pavasarī notraušu un izkliedēju apkārt krūmam. Svarīgi ir izmantot tieši skābo jeb nekaļķoto kūdru (ar pH 5,6-5,8). Jāpiesedz (vai pat jāpārziemina telpās īpaši aukstos Latvijas reģionos) būtu vienīgi liellapu hortenzija (H. macrophylla) jeb tā sauktās zilziedu hortenzijas. Man, personīgi, nav šādas hortenzijas manā dārzā, bet kas to lai zin - varbūt mirkļa iespaidā tikšu arī pie šādas!

Kā jūs sagatavojat ziemai savas hortenzijas?



Nav komentāru