PEONIJA ‘Mrs. Franklin D. Roosevelt’

roza peonija mrs f roosvelt



Ir sācies TAS laiks, kad dārzos un apstādījumos zied peonijas. Arī manā dārzā vairākas lakstveida peonijas ir uzsākušas savu uzvaras gājienu. Gribēju pastāstīt par savu šobrīd lielāko mīluli, ‘Mrs. Franklin D. Roosevelt’

Tā ir šīs peonijas pirmā ziedēšana, stādīta pagājušā gada septembrī. Saknenis bija neliels un ar maz aizvietojošajiem pumpuriem. Necerēju, ka izaugs tik kupls krūms un dos pat četrus ziedpumpurus! Tos nogriezu, atstājot vienu – spēcīgāko – lai novērtētu šķirnes īpašības. Tagad gan zieds atrodas vāzē, lai peonijas stāds netraucēti augtu un pieņemtos spēkā, jo ziedēšana paņem enerģiju un palēnina saaugšanu.

Šī pienziedu peoniju (Paeonia lactiflora) šķirne radīta 1932. gadā ASV un nosaukta pa godu trīsdesmit otrā prezidenta Franklina Delano Rūzvelta sievai Eleonorai Rūzveltai. 1948. gadā saņēmusi Amerikas peoniju audzētāju biedrības (American Peony Society) apbalvojumu – “Zelta medaļu”*, kā arī vairākas citas godalgas. Un pelnīti!
Ziedēšanas sākumā Rūzvelta kundze ir maigā, zefīru rozā krāsā, ziedam pakāpeniski paliekot krēmbaltam sākot no zieda centra. Ziedi ir pildīti, smaržīgi un pēc formas atgādina ūdensrozi. Kā izteikusies kāda vācu audzētava:

Zieds ir tikpat oriģināls kā tā vārda nesēja.



 

Šī peoniju šķirne ir viegli audzējama un tai ir tendence bagātīgi ziedēt pat augam esot vēl jaunam. Vidēji agra ziedoša šķirne. Auga augstums 90-100 cm, tādēļ ziedēšanas laikā tam nepieciešami balsti. Zieds var sasniegt līdz pat 18 cm diametrā! 
Rūzvelti var iegādāties Collection garden Madaras, peoniju dārzā “Ziedoņi” un Dobeles novadā pie peoniju kolekcionāra Andra Berkina peonijas.lv

Senās pienziedu (lakstveida) peoniju šķirnes ir vienas no manām iecienītākajām, tāpēc kādā no nākamajiem rakstiem pastāstīšu par citām senajām peoniju šķirnēm.







___________________________
“Zelta medaļas” apbalvojumu piešķir peonijām, kuru ziediem piemīt izcilas īpašības. Ar “Zelta medaļu” godalgotās peonijas ir ar izcilas kvalitātes ziediem, kas lieliski piemēroti, lai tos izmantotu kā grieztos ziedus, kā arī grupu stādījumiem un īpaši skaistas vizuāli.

Nav komentāru