Floribundroze ‘Rotkäppchen’


 

Šī man ir īpaša, jo tā manā dārzā ir pirmā šķirnes roze. Šī ir vēl viena roze no vācu audzētavas Kordes. Tulkojumā no vācu valodas ‘rotkäppchen’ nozīmē Sarkangalvīte.
Par šo rozi esmu stāvā sajūsmā! Lai arī sarkanās nekad nav bijušas manas krāsas rozēs, šajā rozē kaut kas ir! Sulīgi sarkanie ziedi saulē neizbalo, salīdzinoši labi iztur lietu, vienīgi nesmaržo. Ziedi ļoti pildīti.

Roze izveidota Vācijā, Kordes audzētavā 2007. gadā. Lapas spoži zaļas un pārāk necieta no lapu plankumainības. Solās izaugt 50 cm plata un 80 cm augsta. Pirkta kā divgadīgs stāds, mana roze tālu neatpaliek no dotajiem mēriem! Rozes izcelsme ir vācu audzētava Kordes un tā pieder pie tā sauktajām pasaku rozēm. 

Ziedi ir ļoti pildīti un sulīgi sarkani ar zilganu nokrāsu. Tos nebojā lietus un tie saulē neizbalē, kā arī - ziedi ilgi nenobirst. Ziedi vērsti augšup un tikai pie stipriem lietiem viegli noliecas, un skatās uz leju. Man tas ir īpaši svarīgi ne pārāk augstām rozēm, lai viss ziedu skaistums nav uz leju! Vērošu, kā šī roze uzvedīsies nākošajā vasarā – vai zariem nobriestot, tie spēs noturēt ziedu smagumu. Diemžēl bez smaržas, taču rozes bagātīgā ziedēšana atsver smaržas trūkumu. Roze ir atkārtoti ziedoša. Lapas tumši zaļas un spīdīgas, kas rožu pasaulē tiek uzskatīts par lielu plusu.
Vasaras sākumā pāris lapas bija ar brūnplankumainības pazīmēm, taču es tās ātri norāvu un sadedzināju. Tā kā es dārzā gribu izmanot pēc iespējas mazāk pesticīdu ķimikāliju, jo rožu ziedlapiņas izmantoju svecēs, vannas bumbās un ziepēs, cenšos iztikt ar dabīgām metodēm. Tāpēc visām rozēm tika uzkaisīts Bioefekts ražotais mikrobioloģiskais mēslojums rozēm*, jeb, kā es to dēvēju - “rožu trihodermīns”, jo tas satur labvēlīgās augsnes baktērijas un sēnes, kas ne vien piesaista augsnei slāpekli, bet arī uzlabo rožu izturību pret patogēniem.

Mana roze ir saņemta dāvanā uz dārza sālsmaizi un pirkta Valmieras stādaudzētavā “7rozes” kā divgadīgs stāds. Šī roze izaug 60-70 cm augsta un 50 plata, ko arī varu apstiprināt.

___________________________

* Šī nav apmaksāta reklāma, tikai un vienīgi manis pašas viedoklis.






Nav komentāru