Klājeniskā roze ‘Diamant’

Roze ‘Diamant’, visu vasaru cītīgi ziedējusi, neskatoties, ka ir tikai divgadīgs stādiņš, pamatīgi sakuplojusi. Spriežot pēc palikušo pumpuru skaita, tā laikam nezina, ka tuvojas oktobris!
Baltas rozes ir vienas no manām mīļākajām. Kādu laiku klusībā biju skatījusies uz Dimanta pusi un laikam jau domas materializējas: pagājušajā gadā uz meitas vārda dienu man uzdāvināja tieši Viņu!

Rozes izcelsme ir pasaulslavenā vācu selekcionāra Kordes rožu audzētava. Lai arī ziedi pārāk ilgi neturas un lietus arī tos pabojā (pārvēršas par mazām trauku lupatiņām), taču mazie, sniegbaltie ziediņi ar medus krāsas actiņu ir pārāk jauki, lai neiestādītu šo rozi! Man tā iepatikās tik ļoti, ka šovasar tai blakus iestādīju otru Dimantu.
Šī pieder pie tām rozēm, kam, ja ziedu ir daudz un visi zied vienlaikus, īsti pat nemanot atsevišķu ziedu nobiršanu. Par ziedu biršanu – jā, zem šīs rozes regulāri būs baltas, nobirušas ziedlapiņas... Nederēs tīrības un kārtības mīļotājiem, ja vien nav laika katru dienu apstaigāt un noņemt vecos ziedus. Ziedi ir viegli pildīti, ķekaros un bez īpašas smaržas. Interesanti būtu zināt no kā cēlies šīs rozes nosaukums. Mans minējums – rīta agrumā rasas lāses atmirdz koši baltajās ziedlapās kā mazi dimanti.



Kā jau klājeniskā, šī mazā roze mīl izplesties – pat 80-100 cm! Augstumā gan pieticīgāka, ap 60 cm, taču dzinumi pie noteikta garuma noliecas un noklāj zemi. Rozes aprakstā teikts, ka tā ir ļoti ātraudzīga un izcili piemērota lielu laukumu nosegšanai.
2002. gadā saņēmusi Vācijas ADR sertifikātu kā visskaistākā un izturīgākā roze. Un tā patiešām ir visveselīgākā no manām rozēm! Lapas ir spīdīgas, daudz un, atklāti sakot, krūms ir dekoratīvs arī bez ziediem. Manuprāt, tā ir arī laba roze iesācējiem, jo lieliski piedeva manas iesācēja kļūdas un tik pat kā neslimoja.

Nav komentāru