Kļūdas, audzējot melones


 Kādas kļūdas es novēroju, audzējot melones pagājušajā gadā gan siltumnīcā, gan dobē.

Liels augu skaits uz

Mana siltumnīca ir maza un, tā kā melones audzēju pirmo reizi, man nebija skaidrs, cik lieli izaugs stādi. Biju internetā redzējusi bildes ar melonēm ar vienu stumbru un stādi skaisti kā zaldāti rindā. Es nodomāju: “Man arī tā būs!” un sastādīju tās tuvāk vienu otrai nekā būtu vajadzējis. Rezultātā tās apkopt (galotņot) bija neērti un daudzās milzu lapas aizsedza gaismu. Biju nolēmusi atstāt abas melones, bet es sapratu, ka abām nepietiks vietas un gaismas, tāpēc otru izvācu.

Dzinumu negalotņošana

Es centos siet un atsiet, cik vien pietika laika, taču šķita, ka no vienas izauga teju 30 zari. Savā meloņu audzēšanas pieredzes trūkumā es nezināju, ar ko lai sāk un kam ķerties klāt...un beigās nedarīju neko. Jo šķita, ka ir jau par vēlu lai kaut ko darītu: tikai divi meloņu stādi, bet tās bija aizņēmušas visu siltumnīcas aizmuguri, mēģinot nožņaugt tuvākos tomātus un konkurēt ar gurķiem tik ļoti, ka reizēm es vairs nesapratu, kuram ir kura stīga un pie kura mieta tā būtu jāatsien. 

Nepietiekama siltumnīcas vēdināšana

Ja sākumā abas melones siltumnīcā skaisti auga, tad vēlāk tās “aizgāja lapās”. Melonēm nepatīk augsta temperatūra un pie +28 grādiem ziedi paliek sterili un nobirst, taču lapas aug lielas un skaistas. Mana siltumnīca ir maziņa, melone auga tās siltākajā vietā (DR pusē, siltumnīcas pašā galā), ne katru dienu bija iespējams atvērt un aizvērt siltumnīcas durvis.

Ražas nenormēšana

Lai arī abas ārā augošās melones bija pārvērtušās par zaļu lapu paklāju un pāraugušas blakus esošos dārza zaļumus, tās vismaz gan bagātīgi ziedēja, gan arī kaut ko nogatavināja. Augļi bija kādi seši, taču visi maziņi. Facebook dārzu grupā raisījās diskusija par ķirbju galotņošanu un es uzzināju, ka, ja gribi, lai augļi augtu lieli, atstāj vienu līdz divus augļus, pārējos nokniebj ar visu stīgu. To agronomijā sauc par ražas normēšanu. Cik augļus atstāt melonēm, ir atkarīgs no šķirnes. Lielaugļu melonei atstāj vienu augli, ja grib lai tā izaugtu liela, sīkaugļu melonēm var līdz pat 4 augļiem uz katra stāda.


Bagātīga laistīšana

Lai melones iegūtu tām raksturīgo garšu un saldumu, augļu gatavošanās laikā tās praktiski nav jālaista. Siltumnīcā varēju nelaistīt, bet par dārzā augošajām dabas māte parūpējās pati. Nākošgad man plānos uzlikt jumtiņu tad, kad augļi sāks gatavoties, lai lietus netiek klāt.

 
Kāda ir jūsu pieredze ar meloņu audzēšanu?

Nav komentāru