Melones dārzā? Jā!

 
Kad gribi savu meloni

Tāds īsts sakņu dārza cilvēks es nekad laikam neesmu bijusi – nekādus burkānus un bietes! Par kartupeļiem nerunājot. Laikam nelāgas atmiņas no bērnības, kad bija jāravē burkāni un jāiet uz rudens  kartupeļu talkām. Arī savā dārzā gribēju vien zaļumus, rabarberus, kādu ķirbi un kabačus. Un, protams, ziedus! Daudz ziedus. Taču kaut kā nemanot es nonācu tur, kur esam tagad – pagājušajā gadā auga gan visi augstāk minētie dārzeņi, gan cukurzirņi, sviesta pupas, lauka gurķi, vesela rinda ar zemenēm, rudens avenes un pat mini siltumnīca ar pāris gurķiem, tomātiem, papriku un halapenjo pipariem. Un melonēm.

Kad ir īstais laiks sēt melones?

Patiesībā ideja gan par siltumnīcu, gan melonēm radās spontāni, tāpēc sēkliņas iesēju visai pavēlu - šķiet, tas bija aprīļa beigās. Vēlāk noskaidroju, ka patiesībā viss ir pareizi, jo melones izstāda tad, kad tām ir 2-3 īstās lapas. Manu meloņu šķirne ir ‘Emir F1’, kuru varot audzēt gan siltumnīcā, gan uz lauka. Atstāju 4 stādiņus, no kuriem divi vēlāk aizceļoja uz siltumnīcu, bet divi eksperimentam audzēšanai ārā.

Kā panākt, ka melones ātrāk sāk ražot?

Biju lasījusi, ka ir cilvēki, kuru melonēm ilgi neaizmetas augļi. Melones vajag galotņot pēc piektās īstās lapas, jo tās ražo tikai uz nākamo pakāpju zariem. Ja tas netiek darīts, raža ienāksies vēlāk. Tas tādēļ, ka sievišķie ziedi uz galvenā stumbra veidojas tikai pēc 12. lapas.



Atšķirība starp ārā audzētajām un siltumnīcu melonēm

Kā jau bija sagaidāms, siltumnīcā stādi auga gaismas ātrumā. Nolēmu paeksperimentēt un siltumnīcu melones audzēt kā gurķus - atsienot uz augšu. Taču viss nebija tik skaisti kā iedomājos. Par to sīkāk rakstā Kļūdas, audzējot melones.
Ārā melones ilgi auga lēni un apdomīgi. Sākumā pat izskatījās pēc nīkuļošanas (ar komentāriem “Klau, taviem gurķiem kaut kas nepatīk!”). Nepalīdzēja arī mainīgā āra temperatūra. Taču vēlāk, kad pie mums bija tropiskās naktis, tās auga pat labāk nekā siltumnīcā, jo tieši tur bija pārāk augsta temperatūra un izauga tikai viens auglis. 
Siltumnīcā augušais auglis bija saldāks, jo, lai auglī ražotos cukurs, melones nevajag laistīt. Ārā augušās melones bija sulīgas, taču mazāk saldas.
 


Kur vislabāk audzēt melones? 

Ja siltumnīca ir maza, tad ārā! Dobē augušajām lapas bija mazākas un arī vēlāk sāka ražot, taču aizmetušos augļu skaits, salīdzinot ar siltumnīcu melonēm, bija vairāk Nākošajā gadā vairs siltumnīcā tās neaudzēšu, jo nespēju tām nodrošināt pietiekamu ventilāciju un temperatūru.

Vai esat audzējuši melones dārzā?

Nav komentāru