Rudens avenes

 

Ja jau ir rudens, tad gribu parunāt par rudens avenēm. Parasti avenes, tāpat kā zemenes, asociējas ar vasaru. Rudens ir tas laiks, kad zemenes, upenes, ķirši jau ir noražojuši un savu uznācienu sāk rudens avenes - vienas no retajām ogām, ko var baudīt vēl septembrī. Izšķir divu veidu avenes - vasaras un rudens. Izlēmu par labu tieši rudens avenēm, vairāku iemeslu dēļ.

Ar ko rudens avenes atšķiras no vasaras avenēm? 

Pirmkārt, tās nebojā avenāju vaboles. Cik nav nācies atrast ogas ar mazu, baltu kāpuru tajā. Vasaras aveņu ogas bieži bojā sīkas vaboles, taču rudens avenes tās neskar, jo tad, kad sāk ziedēt rudens avenes, vaboles jau ir paspējušas sadēt olas vasaras avenēs.

Otrkārt, ar garšu un ogu stingrību. Vasaras avenes ir saldākas un sulīgākas, līdz ar to arī mīkstākas un ļoti uzmanīgi jānolasa, jo viegli sapiežas. Rudens aveņu augļi ir saldskābāki un stingāki, tāpēc labāk uzglabājas, nezaudējot formu, kas svarīgi tad, ja dārzs nav pie mājas, kā tas ir man, un avenes ir jātransportē. 

Treškārt, rudens avenēm nevajag balstus. Vasaras avenes ražas laikā liecas un tām nepieciešams atbalsts. Rudens avenes ir ar stingrākiem dzinumiem.

Ceturtkārt, rudens avenes ir vieglāk kopjamas. Rudenī to dzinumus vienkārši nopļauj, tādējādi jaunie dzinumi ataug pavasarī un dos ražu rudenī. Varot arī nepļaut, tad tās ražos divreiz sezonā - vasarā un rudenī, taču raža būs mazāka un vasaras ražai pastāv risks, ka to bojās avenāju vaboles

Cik krūmus stādīt?

Svaigu ogu patēriņam mums pietiek ar 5-10 krūmiem. Secināju, ka, ja gribu arī saldēt ogas kā to daru katru gadu, pavasarī paplašināšu aveņu stādījumus un stādīšu 20-25 stādus.
Populārākās rudens aveņu šķirnes ir 'Meteor', 'Polana', 'Babje Ļeto' un 'Polka'. Ir arī šķirnes ar dzeltenām ogām! Diemžēl savām avenēm precīzu šķirni nezinu, taču, ja atmiņa neviļ, tad tā ir 'Polana'. Tā kā esmu apmierināta ar ražu un tās ir viegli pavairot ar atvasēm, tas nav tik būtiski. Vēl gribētu izmēģināt dzeltenas krāsas avenes.

Kur audzēt avenes?

Avenēm patīk saulainas un siltas vietas. Man tās aug gar saimniecības ēkas dienvidrietumu pusi un izskatās, tām tur ļoti labi patīk. Paplašinot stādījumus, būs jāmeklē papildus vieta, tad nu varēšu salīdzināt kā tās aug un ražo atšķirīgos apstākļos.


Redzot, cik daudz negatavu ogu vēl ir krūmos, domāju, tās turpinās ražot līdz pat salnām. Plānā ir saldēt daļu ogu, bet vispirms taps aveņu kūka!




1 komentārs

  1. Pirmo gadu sāku savus dārza piedzīvojumus un ļoti garšo avenes.
    Šis raksts bija ļoti noderīgs, paldies!

    AtbildētDzēst