Rudens mēslojums



 

Neizbēgami tuvojas oktobris un pēdējais laiks paspēt augus mēslot ar rudens mēslojumu. 

 

Ar ko rudens mēslojums atšķiras no vasaras vai pavasara mēslojuma?

Uz mēslošanas līdzekļu iepakojumiem var redzēt šādu burtu kombināciju NPK. N apzīmē slāpekli (nitrogen), P ir fosfors (phosphorus) un K ir kālijs (lat.val. kalium). Katram burtam atbilst cipars, kādā proporcijā ir šī viela attiecībā pret pārējām. Piemēram, 10:10:10 ir universālais mēslojums, bet 10:30:20 apzīmē, ka fosfors ir ar visaugstāko koncentrāciju un tas ir vasaras mēslojums Augsta slāpekļa saturošu mēslojumu parasti izmanto pavasarī, lai veicinātu augu augšanu, bet jāuzmanās ar slāpekļa pārdozēšanu, lai augi neizgāžas un ziedošie augi neaiziet visi “lapās”.

Par rudens mēslojuma atšķirību no pavasara mēslojuma. 

Tas atšķiras ar slāpekļa devu. Pavasarī augiem dodam augstu slāpekaļa saturošu mēslojumu, lai veicinātu strauju lapu un dzinumu augšanu. Vasarā lielāko daļu augu ieteicams mēslot ar fosfora saturošu mēslojumu, lai veicinātu ziedēšanu, augļu nobriešanu un veselīgu sakņu attīstīšanu, bet rudenī uzsvars ir uz kāliju. Kādēļ kālijs? Kālijs veicina augu dzinumu nobriešanu un gatavošanos ziemai. Rudenī nedrīkst mēslot ar slāpekļa mēslojumu, jo dzinumi būs nenobrieduši un vāji, augs var nepārziemot, aizejot bojā. 

Kādu mēslojumu izvēlēties? 

Pati biju rudens mēslojuma meklējumos. Nopirku Rudens mēslojumu Oranžo kristalonu, jo ir laba pieredze ar Dzelteno kristalonu ziedošu augu mēslošanā vasaras periodā. Tas ir ūdenī šķīdināms mēslojums. Pavasarī dārzu pabaroju ar granulēto slāpekļa mēslojumu, tāpēc apsvēru arī granulēto rudens mēslojumu. Izvēle ir gana plaša un, lai neapjuktu piedāvājumā, svarīgi ir zināt pāris lietas.

Granulēto mēslojumu ierušina augsnē, jo tikai tad tas uzsāk savu iedarbību un augs saņem kālija devu. Tas piemērotāks rozēm un lieliem kokiem, krūmiem. Arī ērtāks lietošanā. Mazam krūmiņam pietiks ar vienu sauju mēslojuma, kamēr lielai ābelei sauju skaits pieckāršosies. Vietās, kur lietus netiek klāt vai dārzs tiek reti laistīts, labāks ir ūdenī šķīdināms mēslojums.

Ir vēl arī tādi rudens mēslojumi kā superfosfāts un kālija magnēzijs, ko izkaisa ap augiem tieši rudenī, bet iesācējam pilnīgi pietiks ar parastu rudens mēslojumu. Pati nākošajā gadā gribētu apgūt padziļinātākas zināšanas par augu  mēslošanu.

Kādu rudens mēslojumu izvēlējies tu?

3 komentāri

  1. Paldies par rakstu. Izvēlos universālo rudens mēslojumu bez hlora, jo esmu dzirdējis, ka dažas kuktūras tas var apdedzināt. Par granulētajiem un šķīstošajiem man ir izpratne, ka granulētie ir ilgstošas iedarbības, savukārt ar šķidro var panākt tūlītēju efektu. Kristalons kā tāds ir ļoti labs, bet ja lielāka platība dārzā un augu apjoms, tad noteikti granulēto.
    Gribētu zināt sīkāk par pēdējiem diviem.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks! Paldies par komentāru. Pagaidām manā rīcībā ir 4 dobes un iztieku ar šķīstošo mēslojumu. Pavasarī mēsloju visus augus (arī ogulājus) ar slāpekli, tāpēc izmantoju granulēto. Iespējams, nākotnē, palielinot stādījumu apjomus, mēslošu visas dobes tikai ar granulēto mēslojumu.
      Par Tavu jautājumu. Neesmu agronoms, bet centīšos izskaidrot.
      Superfosfāts ir mēslojums ar īpaši augstu fosfora devu. Piemērots augiem, kas ir jūtīgi pret sēra trūkumu vai tiem ir izteikts fosfora trūkums. Ar superfosfātu augsne tiek bagātināta ne tikai ar sēru, bet arī ar kalciju.

      Kālija magnēzijs ir bezhlora mēslojums - kālija sulfāts ar augstu kālija saturu un īpaši ieteicams lietot augsnēm ar zemu magnija daudzumu. Skaitās labs pamatmēslojums visām puķēm un krāšņumaugiem.
      Tevis pieminētais bezhlora mēslojums ir tas pats kālija sulfāts - pret hloru jūtīgu augu mēslošanai. Izmanto rozēm, zemenēm, zālienam, dekoratīvajiem augiem.

      Kālija magnēziju iesaka lietot kopā ar fosforu saturošu mēslojumu, tādēļ minēju šos abus mēslojumus kopā.
      Lai nepielietotu mēslojumu nepareizi, es pavasarī veikšu precīzu augsnes analīzi. Jo, piemēram, pārmērīgs kālija un magnija saturs augsnē var traucēt kalcija uzņemšanu.
      Lai Tev jauka diena un viss labi aug!

      Dzēst