Tunberga bārbele 'Orange Rocket'


Mana dārza pēdējie augu jaunumi ir vairākas Tunberga bārbeles (Berberis thunbergii). Nolēmu, ka dārzs ir pelnījis vairāk krāsas arī rudenī un bārbeles ir vieni no visbiežāk izmantotajiem augiem tieši šim nolūkam. 

Tām ir visdažādāko toņu sarkans lapojums: sākot ar oranžu un pat rozā, beidzot ar koši ķiršsarkanu, kā arī - teju violeti-melnu lapojumu, tāpat arī gaišāk un tumšāk zaļas. Arī krūma forma ir katrai gaumei: gan kolonveida, gan nokarenas, gan kompakti krūmi, sākot ar 30 cm diametrā, beidzot ar 2m un tikpat augstiem gigantiem.

 Tunberga bārbeli angļu valodā sauc par japāņu bārbeli, jo tās izcelsme ir Japāna un Tālie Austrumi.

Bārbeles ir piemērotas gan kā soliteraugi, gan grupu stādījumiem. Tāpat tās var izmantot arī dzīvžogiem. Manā uztverē ir teju ideāli augi ar vienīgajiem trūkumiem - tās ir vasarzaļas un to zari ir ērkšķaini. Man pašlaik ir četras Tunberga bārbeles šķirnes: 'Concordi', 'Red Dream', 'Fireball' un 'Orange Rocket', par kuru arī gribētu pastāstīt vairāk.

'Orange Rocket' vēl pazīstama kā 'Painters Palette'. Šķirne radīta Čehijā. Krūms izaug 120 cm augsts un 50 cm plats. Lapojuma krāsa mainās atkarībā no gadalaika un auga vecuma. Jauniem augiem tā ir rūsas krāsas, no kā cēlies arī nosaukums. Vasarā pieaugušiem augiem tās ir zaļgansarkanas, rudenī paliek koši sārtas. Zied pavasarī dzelteniem, sīkiem ziediņiem un rudenī ienākas sarkanas ogas, kas ļoti garšo putniem. Kā jau visas bārbeles, grib saulainu vietu, jo tikai tā iegūst šķirnei raksturīgo krāsojumu.

Savu pirku Valmieras LVM kokaudzētavā, bet 'Orange Rocket' vēl var iegādāties, piemēram, Kokaudzētava Bulduri un Kokaudzētava Baltezers.

___________________________
Pirmie divi attēli no gardena.net un pahls.com.

Nav komentāru