Holandes īrisi



Īrisi ir īrisi, vai ne? Izrādās, ka vēl bez bārdainajiem un Sibīrijas īrisiem ir arī Holandes īrisi. Šiem sīpolīrisiem nav sakneņu kā tas ir bārdainajiem īrisiem un arī audzēšanas tehnika ir tuvāka sīpolpuķēm. Šoruden nolēmu eksperimentēt ar to audzēšanu mūsu apstākļos. 

Kas ir Holandes īriss?

Holandes īrisi (Iris x hollan­dica) ir īrisu šķirņu grupa, kas iegūta savstarpēji krustojot dažādus Spānijas īrisus (Iris xiphium), kuru dzimtene ir Vidusjūras reģions. Par spīti savai dienvidnieciskajai izcelsmei mūsu apstākļos ir iespējams tos pārziemināt dobēs. Zied ziliem, dzelteniem un pat baltiem ziediem, izaug 50-80 cm augsti. 

Kā audzēt Holandes īrisus?

Šos īrisus, līdzīgi tulpēm, stādu vēlu rudenī - oktobra beigās. Tas tādēļ, lai īriss pārragri nesalapotu, riskējot ziemā izsalt. Savā dzimtenē tie salapo vēlu rudenī vai ziemā , kad mūsu klimatā vēl valda barga ziema, un zied pavasarī. Taču pēdējos gados ziemas paliek ar vien siltākas un var gadīties, ka sīpoli siltās bezsniega ziemās tāpat salapos. Īrisus stāda 10 cm attālumā vienu no otra apmēram 10 cm dziļumā. Interesanti, ka šie īrisi grib mitrumu ziedēšanas un augšanas laikā, bet sausumu pēc noziedēšanas. Mūsu lietainajās vasarās un rudeņos tiem varētu nenākt par labu lietavas, tādēl svarīga ir augsne, lai tā nebūtu smaga un mālaina, lai ir laba mitrumcaurlaidība. Rudenī piesedz ar lapām, gadījumā, ja ziema ir auksta un  bez sniega.



Šos īrisus mēdz audzēt arī kā viengadīgu kultūru, katru gadu pērkot un stādot no jauna. Otra metode ir izrakt pēc noziedēšanas lapu dzeltēšanas stadijā tāpat kā tulpes un izžāvēt līdz rudenim, kad tos atkal stāda dobēs. Viens sīpols var ziedēt divreiz.

Es plānoju sadalīt grupās divos eksperimentos. Vienu grupu es atstāšu nākošajā vasarā zemē, lai tie tur pat pārziemo, un otru grupu izrakšu un stādīšu no jauna rudenī. Esmu vairāk slinkais dārznieks un šobrīd šie īrisi izklausās kā papildus darbs. Tāpēc pārāk nepārdzīvošu, ja arī neizdosies sadraudzēties. Tagad tik atliek gaidīt pavasari!





Vai jums ir pieredze ar Holandes īrisiem?

Nav komentāru