Tulpju iedalījums



Gribētu pastāstīt par dažādām tulpju grupām. Man pašai tas bija kas jauns, tāpēc nolēmu, ka varbūt arī jūs tas varētu ieinteresēt! 

Pildītās agrās tulpes. Tās sāk ziedēt tajā pašā laikā, kad vienkāršās agrās tulpes. Ziedi lieli, pildīti, vienkrāsaini vai vairākās krāsās. Pildītās agrās tulpes zied no aprīļa vidus līdz maija sākumam. Pildīto agro tulpju augstums 25-40 cm. Šķirnes noderīgas apstādījumu veidošanai un uzziedināšanai, galvenokārt, podos vai lēzenajos traukos, kā arī ziedu griešanai.

Pildītās vēlās tulpes sāk ziedēt tajā pašā laikā, kad vienkāršās vēlās tulpes. Ziedi lieli, pildīti, vienkrāsaini vai vairākās krāsās. Šīs grupas tulpes zied no aprīļa beigām līdz maija vidum. Pildīto tulpju augstums 40-50 cm. Pildītās vēlīnās tulpes, tāpat kā pildītās agrās izmanto apstādījumu veidošanai un uzziedināšanai podos.

Triumfa tulpes ir visplašākā tulpju grupa. Triumfa tulpes izaudzēja 20. gadsimta sākumā, krustojot vienkāršās agrās tulpes ar Darvina grupas tulpēm. Triumfa tulpēm ir samērā lieli ziedi, noturīgs ziednesis un spēcīgs augums. Tulpes ir vidēji augstas (40-60 cm), dažas sasniedz pat 65-70 cm augstumu. Triumfa grupas tulpes sāk ziedēt uzreiz pēc vienkāršajām agrajām tulpēm, nedaudz agrāk vai vienlaikus ar Darvina grupas tulpēm. Šīs grupas tulpes piemērotas universālai izmantošanai – dekoratīvajiem apstādījumiem, puķu dobēm, ziedu griešanai, steidzamai uzziedināšanai.

Vienkāršo agro tulpju grupas sākums meklējams 17. g.s. Tās izaudzētas no vēsturiski vecām ‘Duc von Tol’ tulpēm. Vienkāršajām agrajām tulpēm parasti ir spilgti ziedi, 6-8 cm gari, ar apaļu, ovālu vai iegarenu četrstūrveida apziedni. Puķu dobēs vienkāršās agrās tulpes sāk ziedēt aprīļa beigās – maija sākumā. Tās mēdz būt 25-60 cm augstas.

Vienkāršās vēlās tulpes izaudzējuši vasarnīcu (kotedžu) īpašnieki Anglijā 18. gadsimtā. Ziedi lieli un dažādās krāsās. Zied vēlu – maija beigās – jūnija sākumā. Tulpju augstums 50-75 cm.

Darvina grupas hibrīdiem ziedi ļoti lieli, spilgtās krāsās ar stingriem ziedkātiem. Tulpēm spēcīgs, garš augums. Ziedi ļoti lieli, 9-12 cm gari, kausveida. Augu augstums 60-80 cm Zied vidēji vēlu - aprīļa beigās, maijā. Ļoti labi vairojas. Piemērotas apstādījumiem, ziedu griešanai un uzziedināšanai.

Savvaļas botānisko tulpju grupā iedalītas savvaļas tulpju sugas, kuras nevar iedalīt pārējās. Parasti botāniskās tulpes ir zema auguma un ļoti labi aug dārzos, zem lieliem kokiem un krūmiem, akmensdārzos. Piemērotas uzziedināšanai puķu podos.

Botāniskā suga Tulipa turkestanica


Papagaiļziedu tulpes zied vēlu - maija beigās. Papagaiļziedu tulpju grupā ietilpst gan agrāk, gan vēlāk ziedošas šķirnes. Galvenā kopīgā pazīme ir ziedu forma un apziedņa  lapu veids. Apziedņa lapas ir samērā biezas, viļņotas, to malas robotas, daivainas vai bārkstainas. Papagaiļziedu tulpēm ir lieli ziedi (7-10 cm), dažādās krāsās. Augu augstums 50-70 cm. Piemērotas ziedu griešanai un apstādījumiem.



Lilijziedu tulpes zied reizē ar Darvina hibrīdtulpēm - parasti no maija vidus. Lilijziedu tulpēm raksturīga viegla, gracioza ziedu forma ar vairāk vai mazāk atliektiem, smailiem apziedņu galiem. Šāda ziedu forma ir visvecākā starp pārējām tulpju šķirņu ziedu formām. Ziedi gari (8-10 cm). Ziedneši stingri, slaidi. Lilijziedu tulpes ir 60-70 cm augstas. Piemērotas apstādījumiem, ziedu griešanai un arī uzziedināšanai.


Kaufmaņa tulpes savvaļā aug Rietumu Tjanšana akmeņainajās nogāzēs un tur zied marta sākumā. Kaufmaņa tulpe ir ļoti daudzveidīga. Galvenās ir divas formas: 1) apziedņa lapas baltas, no ārpuses ar purpursarkanu trijstūri; 2) apziedņa lapas dzeltenas, no ārpuses ar blāvi sārtu trīsstūri. Apziedņu lapu pamatne, putekšņlapu kātiņi un putekšņlapas vienmēr dzeltenas. Kaufmaņa grupas tulpēm ir zaļas vai raibas lapas. Saulē ziedi plaši atveras, atsedzot ziedu iekšpusi, kas parasti ir citādākā krāsā. Visas Kaufmaņa grupas tulpju šķirnes ir 20-30 cm augstas, ļoti agri ziedošas, piemērotas apstādījumiem, it īpaši alpinārijiem un akmensdārziem. Izmantojamas arī uzziedināšanai puķu podos. 


Zaļziedu tulpes (angliski Viridiflora tulips) kā atsevišķa tulpju grupa tika nominēta 1968. gadā. Zaļziedu tulpēm ziedlapiņas ir ar zaļu nokrāsu, parasti zaļas vai zaļganas joslas uz ārējo apziedņa lapu muguriņām. Šīm tulpēm ir mazāks augums un ziedi tādi paši kā citām vēlu ziedošajām tulpēm. Piemērotas stādīšanai akmensdārzos un puķu dobēs, puķu podos, balkona kastēs.

Zaļziedu tulpe ‘China Town’


Daudzziedu tulpes – lielākoties Triumfa grupas tulpes, kurām veidojas zarots ziedkāts ar vairākiem ziediem. Nogriežot tikai vienu ziedkātu tiekam pie vesela ziedu pušķa. Ar katru gadu šķirņu klāsts arvien vairāk paplašinās un to popularitāte aug.

Bārkstainās tulpes jeb bārkšziedu tulpes – īpaši ziedi, kuri var būt gan vienkārši, gan pildīti ar bārkstainām ziedu apmalēm. Bārkstiņas var būt dažādās krāsās. Bārkstaino tulpju augstums 40-80 cm. Piemērotas stādīšanai gan puķu dobēs, gan kompozīcijā ar citām ziemcietēm un sīpolpuķēm. Bārkšziedu tulpes piemērotas arī griezto ziedu ieguvei. Pēc ziedu nogriešanas nezaudē ziedu formu.



Fostera grupas tulpes ir agri ziedošas, zemas tulpes, kas zied ar ļoti spilgtiem, dažādu krāsu ziediem. Interesantas ir arī Fostera grupas tulpju lapas – ļoti krāsainas, raibi svītrotas. Tulpes zied aprīļa beigās, to augstums 25-45 cm. Piemērotas stādīšanai puķu dobēs, apstādījumos un agrai uzziedināšanai.

Greiga grupas tulpes arī, līdzīgi kā Kaufmaņa tulpes, zema auguma un agri ziedošas. Greiga grupas tulpēm ir lieli, spilgti ziedi un stingrs, spēcīgs ziedkāts. Greiga grupas tulpēm ir raibas lapas, ar dažādas intensitātes brūnganvioletiem plankumiem un svītrojumu. Greiga grupas tulpes zied vidēji vēlu – maija sākumā. Tulpju augstums ir 25-35 cm. Piemērotas stādīšanai puķu podos agrai uzziedināšanai.

___________________________

Avots: Dārza ABC. Attēli no interneta.

Nav komentāru