Rožu piesegšana


 

Nolēmu uzrakstīt par rožu segšanu, lai tām siltāka ziemas guļa, kad Twitter saņēmu jautājumus kā un kad to vislabāk darīt.

Kad vislabāk segt rozes?

Vispirms rudenī rožu dzinumus saīsina uz pusi un atlapo. Atlapošanu veic, lai sliktās sēņu sporas un kaitēkļi, lapām nobirstot, nepārziemotu augsnē. Rožu lapas nedrīkst likt kompostā, tās sadedzina. Es gan esmu dzirdējusi pretēju viedokli, ka drīkst kompostēt, ja komposta kaudzei pievieno biokompotētāju, kas satur labvēlīgās sēņu sporas, kuras barojas ar slimību ierosinātājiem. Es izvēlējos lapas sadedzināt.

Rozes iesaka segt, kad augsnes temperatūra sasniedz -5 grādus. Kādēļ? Jo rozes nedrīkst sasegt pārāk agri, citādi tās izsūt. Es gan pati sagaidīju salu -3, jo zināju, ka man vēlāk nebūs laika aizbraukt uz dārzu un segt pie lielākiem mīnusiem. Nekas slikts nenotiks, ja segs pie mazākiem mīnusiem, galvenais, lai augsne segšanas brīdī ir sausa kā tas ir, zemei sasalstot.

Segšanas materiāli

Rozes visbiežāk sedz ar egļu skujām. Vēl izmanto speciālo, segšanai paredzēto kūdru. Nedrīkst segt ar parasto kūdru, ko izmanto augsnes uzlabošanai un stādīšanai, jo tā ir pārāk mitrumaizturoša, kas izraisa tieši pretēju efektu - roze izsalst. Vīteņrozes un augststumbra rozes sedz ar egļu skujām vai agroplēvi, tās pieliecot. Dažreiz rožu segšanai izmanto mulču, bet pieredzējuši dārznieki to neiesaka darīt, jo mulča paskābina augsi, kā arī nav pietiekami blīvs segšanas materiāls. Tā vietā iesaka segt rozes ar materiālu, kas nesaplok un nesamirkst lietū, slapjā sniegā un atkušņos.

Rožu segšana

Rozes pirms segšanas nekādā gadījumā nemēslo! Es, personīgi, rozes sedzu ar speciālās kūdras “konusiem”, izveidojot it kā piramīdu ap rozes stumbru. Tas izskatās šādi.



Šogad neizmantoju skujas kā piesegšanas materiālu, jo mana pieredze ar tām nav pārāk veiksmīga. Divas rozes tāpat izsala. Turklāt, man pavasarī nepatīk pusnobirušo, skujaino, sauso zaru novākšana no dobēm.

Vai jau sasedzi savas rozes? Kādus materiālus tu parasti izmanto rožu piesegšanai ziemā?

___________________________

* Padomi ņemti no “Tikai rozes!” Facebook grupas.


Nav komentāru