Privātdārza apstādījumu labiekārtojuma plānojums


 

Sveiki decembrī! Ziema ir laiks, kad dārznieki nebūt nesnauž. Tiek pasūtītas sēklas un stādi jaunajai sezonai, apcerēts vasarā padarītais, izvērtējot, ko turpināt, ko (pa)mainīt. Kā arī - jaunu dobju plānošana.

Dobju zīmēšana ir bijis mans hobijs jau daudzus gadus, tāpēc beidzot saņēmos iet “Dārza ainavu plānošanas” kursos, kurus arī nu pat sekmīgi pabeidzu. Mācīts tika ne vien par dažādiem augiem, to fizioloģiju un sugu daudzveidību, bet, protams, arī par dārza ainavu plānošanas pamatprincipiem. Papildus arī datorgrafikas dizains Photoshop un Sketchup 3D.

Mans noslēguma darbs bija veikt padziļinātu teritorijas izpēti sākot ar atrašanās vietas klimatiskajiem apstākļiem un augsnes sastāvu, beidzot ar teritorijas labiekārtošanas risinājumiem, ņemot vērā klienta vajadzības. Klients šajā gadījumā biju es pati. 

Sākotnēji plāns bija labiekārtot vienu dobi, taču, tā kā man tik ļoti iepatikās strādāt ar Sketchup 3D, es izplānoju visu teritoriju. Photoshop tika attēlots vienas dobes skats divos gadalaikos. Padalīšos ar jums ar ieskatu manā noslēguma darbā!

Īsumā par teritoriju

Atrodas 9 km no Valmieras, nomaļus no valsts autoceļiem. Kopējā pārplānojamā teritorijas platība ir 2400 m2. Tuvāko 5 gadu laikā teritorijā plānota dzīvojamās un saimniecības ēkas izbūve ar kopējo platību 90 m2. Jaunajā mājā dzīvos 2 pieaugušie, 1 bērns un suns. Teritorijai ir jābūt brīvi pārredzamai pēc iespējas no visām pusēm, kā arī brīviem zāliena laukumiem, kur izskrieties sunim un spēlēties bērnam. Dobes paredzētas gar žogu un ēkām, lai zāliens būtu vieglāk apkopjams. Dobes tika plānotas, ņemot vērā jaunās ēkas atrašanās vietu. Gar sētu plānots cērpjams egļu dzīvžogs, jo egles, manuprāt, labāk nekā tūju dzīvžogs iekļaujas lauku ainavā. Lai arī teritorijai un ēkai labāk piestāvētu grantēts celiņu segums, paliek atklāts jautājums par celiņu kopšanu - ravēšanu un sniega tīrīšanu ziemā, to nesabojājot. Tāpēc pagaidām kā pagalma cietais segums ir plānots bruģis.


Teritorija pašlaik

Esošās situācijas analīze

Teritorija ir bijusi apdzīvota pirms 10 gadiem. Kad uzsākām saimniekot pirms 2 gadiem, tika izzāģēta daļa krūmu un vecu skujeņu, iekopts zāliens un mazdārziņš (par to varat lasīt šajā ierakstā un šeit ir turpinājums). Gar pašreizējo iebraucamo ceļu jau ir iekopta rožu dobe, kuru paredzēts turpināt labiekārtot nākošajā gadā un par to būs atsevišķs raksts. Vasarās tiek apdzīvota jau esoša dārza mājiņa un tai blakus atrodas saimniecības ēka. Aiz vasaras mājiņas ir uzcelta 6 m2 liela pagaidu siltumnīca. Dārzā aug 6 augļu koki, kā arī aveņu un upeņu stādījumi. Lai saglabātu ainavas autentiskumu, paredzēts atstāt teritorijā augošās priedes un divus bērzus, kā arī - lai norobežotos no gar priekšdārzu esošā ceļa, saglabāsim arī vārpainās korintes stādījumus. Lielu daļu teritorijas aizņem kārklu un melnalkšņu audzes, kurus paredzēts izzāģēt. Priekšdārzā atrodas mazdārziņš ar kopējo platību 100 m2, to paredzēts ar laiku pārvietot citur. Cauri teritorijai tek upīte, kuras apkārtne ir aizaugusi ar kārkliem un citiem krūmiem.

Pirms 2 gadiem


Skaistie bērzi

Vides analīze

Teritoriju ZA pusē, kur atrodas mazdārziņš, apgaismo rīta saule un pēcpusdienā daļu priekšdārzu klāj noēnojums no vasaras mājiņas. Teritoriju, kur atrodas mazdārziņš, saule apspīd visas dienas garumā un tikai vakarpusē ir ēna no augļu kokiem. Vasarā vieta zem ābelēm tiek izmantota kā atpūtas zona, jo tur iespējams patverties no karstās pusdienas saules. Tur izveidota arī bērna smilšu kaste. Teritorija, kur atrodas siltumnīca un gar saimniecības ēkas DR sienu, saņem pēcpusdienas un vakara sauli. Noēnojums no upītes krastā augošajiem kokiem ir agri no rīta.  Kad tiks izzāģēti krūmi, teritorija būs ļoti saulaina visu dienu. Apkārtne ir lauku ainava - caur to tek upīte aiz kuras aug skaista bērzu birzs un teritorijas abās pusēs atrodas 13 un 14 ha lielas apstrādātas lauksaimniecības zemes. Privātdārzs atrodas mazdārziņu kooperatīvā, kur vairāki zemes gabali pārtapuši par apbūvētām privātajām teritorijām un iedzīvotāji tur dzīvo visu gadu. Teritorija atrodas 4. klimatiskajā salcietības zonā, kur ziemā temperatūra vidēji ir –23°C un var sasniegt līdz pat –29°C. Augsne daļā teritorijas ir mālsmilts un vietām auglīga melnzeme, kas bagāta ar humusu dēļ ilggadējas koku lapu un zāliena atmirušo daļu sadalīšanās. Daļā teritorijas ir salīdzinoši augsts gruntsūdens līmenis, kuru paredzēts risināt, teritorijā daļēji ierīkojot meliorācijas sistēmu.

Problēmzonas

  • Neesošs ceļa segums pagalma teritorijai; 
  • Nav automašīnas stāvvietas un dārza celiņu, kas aizved uz saimniecisko zonu; 
  • Mazdārziņš atrodas priekšdārzā; 
  • Vasaras mājiņa un saimniecības ēka atrodas vietā, kur paredzēta pagalma teritorija; 
  • Daļu teritorijas aizņem kārkli un melnalkšņi, kas ierobežo labiekārtošanas plānus; 
  • Ceļš uz teritorijā esošo uzpīti ir aizaudzis ar spireju krūmiem, to plānots labiekārtot; 
  • Pašreizējā siltumnīca un aveņu stādījumi atrodas vietā, kur plānota jaunā ēka; 
  • Nepieciešams jauns nožogojums; 
  • Nākotnē plānota mājputnu māja, nav zināms kur; 
  • Bērnu spēļu laukums atrodas ābeļu dārzā, tam jāparedz vieta tuvāk pie nākotnes ēkas. 
Šeit ielikšu fotofiksācijas, lai uzskatāmāk attēlotu esošo situāciju un izprastu problēmzonas.



Vēlamie risinājumi

 
  • terases izveide; 
  • dobju paplašināšana; 
  • mazdārziņa teritorijas pārcelšana uz citu vietu; 
  • nojaukt pagaidu vasaras mājiņu un citur pārcelt saimniecisko zonu; 
  • koku un krūmu izzāģēšana; 
  • sakopt un atbrīvotu skatu uz upīti un ierīkot taciņu uz to; 
  • jauna nožogojuma un divu vārtu ierīkošana; 
  • mājputnu mājas izveide teritorijas saimnieciskajā zonā; 
  • labiekārtot atpūtas zonu ar vietu ugunskuram un grilam; 
  • pārredzams bērnu spēļu laukumiņš tuvāk plānotajai ēkai. 
Un tad sākās pats interesantākais - teritorijas plānošana Sketchup!
Te galarezultāts.

Skats uz plānoto dobi no terases

Skats virzienā uz upīti


Jaunā saimniecības zona



Jaunais teritorijas plānojums

Dobes plānojums

Teritorija, kuru izvēlējos projektēt un attēlot ar Sketchup 3D un Photoshop vizualizācijā būs teritorijas ZR stūra dobe. Tajā augs dažādi skujeņi, kas radīs fonu graudzālēm, viršiem (Calluna vulgaris), ērikām (Erica carnea) un skarainajām hortenzijām (Hydrangea paniculata ‘Wims Red’), kas, savukārt, būs dobes akcenta augi. Dobe ieturēta mierīgos zaļos un brūnganos toņos, bet akcenta krāsas būs tumši violets un sarkanīgi rozā. Skujeņi un graudzāles saglabā krāsu un formu visos gadalaikos, kamēr hortenzijas nav vēl saplaukušas un uzziedējušas, virši un ērikas beigušas savu ziedēšanas sezonu un ir mazāk dekoratīvi. Dobe organiski iekļausies apkārtēja ainavā, sapludinot to un uzsverot tās ainavisko vērtību.
Dobe ir redzama no teritorijas trīs pusēm – arī no teritorijas ieejas (saimnieciskajiem vārtiem) un saimnieciskās zonas, ar galveno mērķi būt redzamai no guļamistabas logiem un no terases. Sīkāk par izvēlētajiem augiem un dobes detalizēts plānojums šajā rakstā.


Teritorijas labiekārtošanas iedvesmas avoti

Man ļoti patīk modernais laucinieciskais stils, tāpēc māja ieturēta ir skandināvu moduļu mājas stilā, nožogojums vecinātas krāsas brūna koka un kopējie toņi zaļi pelēcīgi gan ēkām un celiņu segumam, gan plānotajai dobei.



Paldies par uzmanību! :)


Nav komentāru