Dārzs, kurš interesants arī ziemā


Lai dārzā būtu nebūtu klusums ziemas sezonā, iestādiet ziemā ziedošus vai kā citādi skaistus augus. Uzrakstīšu par, manuprāt, izskatīgākajiem augiem, kuriem vērts pievērst uzmanību.

Virdžīnijas burvjlazda (Hamamelis virginiana)

Burvjlazdas izmanto ne vien kosmētikas industrijā, tās ir arī izcili augi dārzos ziemā, kad nekas cits nezied. Lai burvjlazdas ziedētu, tām tieši nepieciešama zema temperatūra! Ziedi smaržīgi - vēl viens bonuss. Virdžīnijas burvjlazdas, salīdzinot ar citām sugām, Latvijā ir pašas ziemcietīgākās. Koks sasniedz 2,5 metru augstumu.









Nokarenais pūpols ‘Pendula’ (Salix caprea)

Nokarenais pūpols ir uz augstcelma potēts koks. Atkarībā no potcelma augstuma, kociņa izmēri var atšķirties. Ļoti interesanta pūpola forma. Kā jau pūpoli, sāk ziedēt ziemas beigās - pavasara sākumā.









Baltais grimonis ‘Sibirica’ (Cornus alba)

Šim grimonim lapas rudenī krāsojas sarkanas, taču sava skaistuma virsotni sasniedz ziemā, kad redzami kļūst karmīnsarkanie dzinumi. Tie lieliski izceļas kā uz skujeņu, tā uz baltā sniega fona.
Izaug ap 2,5 metru augsts un 2 metrus plats.












Melnā ziemziede (Helleborus niger)

Tautā saukta arī par sniega rozi. Tā ir pirmā ziedošā ziemciete dārzā! Zied martā, aprīlī, siltās ziemās pat jau decembrī, lieliem, baltiem ziediem. Lapas tumši zaļas, ādainas un ziemzaļas. Augs pusēnā, ēnā, vidēji mitrā vietā.  Auga augstums ar ziediem 30 cm.












Sniegpulkstenītes (Galanthus nivalis)

Tas, ka sniegpulkstenītes ir pirmie pavasara vēstneši, nav nekas jauns, taču, manuprāt, tā ir nepelnīti aizmirsta sīpolpuķe. Tām noteikti vajag atvēlēt vietu dārzā! Vēlams stādīt uzreiz pēc sīpolu iegādes, jo tie necieš iekaltēšanu. Viena no vismazprasīgākajām sīpolpuķēm, kas vienā vietā var augt gadu desmitus!











Zilganais ilekss (Ilex x meserveae)


Pazīstamākais augs, kas rotā Ziemassvētku kartiņas gan ir aslapu ilekss, taču tas pie mums neziemo un tā vietā LU botāniskais dārzs iesaka zilgano ileksu. Tā lapas ir spožas, ziemzaļas, bet sarkanās ogas ir dekoratīvas visu ziemu. Sasniedz ap 1,5 m augstumu un - tā kā bargās ziemās dzinumu gali mēdz apsalt - Latvijā tas aug nevis kā koks, bet gan krūms. Zilganais ilekss ir divdzimuma augs, kas nozīmē, ka, ja gribas skaistās odziņas, jāstāda abu dzimumu augi.








Kosas ciklamena (Cyclamen coum)


Nesajauc ar ciklamenām, ko tirgo dažādos mājas un dārzu veikalos kā telpaugu. Tās nav salcietīgas un pie mums neziemo!
Kosas ciklamenu skaistie ziedi izplaukst martā, aprīlī, bet atkusnī arī februārī. Audzē ēnā, pusēnā un vislabāk tām patiks zem lieliem lapu kokiem.










Parastā lazda ‘Contorta’  (Corylus avellana) 

Manuprāt, ļoti interesanta lazdas šķirne! Tai zari ir kā korķviļķi, spirālveida. Zied ziemā - vīrišķie ziedi ir skaistas, dzeltenas spurdzes, sievišķie sīki, sarkani un neuzkrītoši. Šī lazdas šķirne izaug 2,5 un tik pat metrus plata.














Sārdženta ābele (Malus x sargentii)

Pavasarī baltas ziedu kupenas, kas teju pārspēj sakuru ziedoni, bet rudenī rotājas ar maziem, sarkaniem ābolīšiem. Ābele augļus nezaudē arī ziemā. Augļus var izmantot kompotos! Koka augstums ap 2 m, vainaga platums līdz 1.5 m.















Krokusi (Crocus sp.)


Un, protams, krokusi! Tie neprasa garas ievadrunu - visiem zināmi, pierasti un priecē acis agrā pavasarī - bieži vien, kamēr sniegs nav vēl pat nokusis! Īpaši gribas uzsvērt safrāna krokusus (Crocus sativus). To drīksnas ir ne vien izmantojami pārtikā kā dārga garšviela, bet arī izskatās skaistas, sarkanas un garākas par pašām krokusa ziedlapiņām (līdz pat 2,5 cm)! Vēl skaisti ir zeltziedu krokusi Cream Beauty’ (Crocus chrysanthus), divkrāsaino lielziedu krokusu šķirne ‘Vanguard’ (Crocus vernus) un Tomazīnu krokusi (Crocus tommasinianus). kas dabā aug Dienvidslāvijā.

Nav komentāru