Rožu stādu pavasara rezervācija



Sveiciens Jaunajā gadā! 
Pagājušā gada  17. oktobrī Natālijas Rozes uzsāka pirmā gada rožu stādu rezervācijas pieņemšanu 2022. gada pavasarim. Tā kā zinu, ka uz Natālijas rozēm ir gara rinda un “kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ”, savas izvēlētās rozes rezervēju jau nākošajā dienā UN JAU roze ‘Chantal Merieux nebija vairs pieejama!

Kādēļ rožu stādus ir jārezervē, nevis vienkārši pasūtīt tad, kad gribas? Jo var gadīties tā kā man, kad rožu stādīšanas sezonā neviena no izvēlētajām šķirnēm vairs nebūs nopērkama.

Padalīšos ar rozēm, ko esmu rezervējusi un pirkšu pavasarī.

Boscobel

Brīnišķīga vidēja angļu krūmu roze, ko selekcionējis Deivids Ostins. Nosaukta Boskobela nama vārdā, kur savulaik Čārlzs II Anglijas pilsoņu kara laikā slēpās ozolā.
Rozei ir lieli, pildīti koraļļu rozā ziedi. Tiem ir izteikts mirru aromāts. Zied bagātīgi, atkārtoti. Spēcīgs krūms ar tumši zaļām, spīdīgām lapām. Solās izaugt līdz 130 cm augsta un tik pat plata.






‘Heritage

Perfektas formas kausveida ziedi maigi rozā krāsā ar spēcīgu un patīkamu citrusu smaržu. Viena no populārākajām Deivida Ostina rozēm. Kā jau krūmroze, izaug ap 120 cm augsta. Maigos ziedu toņus lieliski izcels zilas krāsas  - perovskijas, lavandas un salvijas.









‘Winchester Cathedral

Vēl viena angļu roze (jā, tās ir mana vājība). Nosaukta par godu vienam no lielākajiem dievnamiem Eiropā - Vinčeteras katedtrālei Anglijā. Šī roze ir ‘Mary Rose’ sports*. Spēcīgi smaržojoši ziedi, kā jau anglietēm. Krūms maz ērkšķots, stāvs.











‘Pomponella

Kā jau nosaukums vēsta - tā ir viena no tā sauktajām pomponu rozēm. Vācu Kordes roze, kas izaug līdz 80 cm augsta. Ziediem viegla smarža, tie ir nelieli (līdz 5 cm diametrā), tumši rozā. Slimību neuzņēmīga floribundroze, ar vienīgo trūkumu - lietainā laikā var neatvērties ziedi.







‘Marie Curie

Viena no manām mīļākajām aprikožu krāsas rozēm ir šī franču (Meilland) roze. Ziedi interesantā krāsā: ziedlapu ārpuse ir rozā, bet iekšpuse maigā aprikožu krāsā. Ar laiku zieds izbalo un paliek krēmkrāsā, taču ziedlapu ārpuse saglabā nemainīgu rozā krāsu. Krūms izaug 80 cm augsts un 120 cm plats. Aromāts neizteikts.












‘Easy Does It

Vēl viena floribundroze, šoreiz no Lielbritānijas. Perfekts mandarīnoranžā un persiku rozā sajaukums! Spēcīgu augļu smarža. Ziedlapas viļņotas, kas padara ziedu īpaši skaistu! Roze ir izturīga pret slimībām un izaugs nedaudz zem metra. 













‘Gartenprinzessin - Marie Jose

Salīdzinoši jauna Kordes šķirne - 2016. gads. Skaisti apaļi (pomponu) formas ziedi tumši rozā krāsā ar jauku augļu smaržu. Paši Kordes savā mājaslapā ar šo rozi prot iekārdināt:
“Šīs rozes zieds vilina, izmantojot elegantus un jutekliskus svaigu augļu un spēcīgus ziedu akordus. Gatavu, saldu aveņu augšējā nots un izteikts svaigu rabarberu sirds nots aromāts, kopā ar pačūlijai līdzīgu rožu aromātu apakšējā notī, piešķir zieda smaržai dziļumu.”
Roze ir salīdzinoši zema auguma - no 40 līdz 80 cm. Izturīga pret slimībām.








‘Herzogin Christiana

Vēl viena mūsdienu pompon ziedu roze, arī no Kordes (2013). Neliela auguma floribundroze ar maigi rozā krāsas ziediem un lielisku citrusu aromātu. Izcila noturība pret slimībām, neliela auguma (ap 70 cm). 
Šī roze ir viena no Parfuma rožu kolekcijas. Kordes jau atkal prot iekārdināt: “Šīs rozes skaistums sveicina ar neparastu augšējo noti: pirmais iespaids atgādina citronu, dzirkstī kā smalka šampanieša malks, piešķir plūškoka elpu un diskrētu gatavu aveņu virsotni. Sirds notī dominē svaigums. Gaisīgs svaigu ābolu iespaids dārzā pēc vasaras lietus, ko papildina diezgan maiga pamatnots ar vieglu saldumu un klasisku rožu smaržu buķeti.”





‘Ascot

2020. gadā tā bija Top 1 gribētākā roze Facebook domu biedru grupā Tikai rozes!. Pagājušais gads man bija aizņemtāks un pavasarī jaunus stādījumus neplānoju, taču šogad gan esmu nolēmusi tikt pie Askota!
Peonijām līdzīgie ziedi sākumā ir apaļas formas, bet atveroties kupolveida. Kas interesanti - tā ir tējhibrīdroze, ko gan pēc zieda formas uzreiz nepateiksi!
Ziedi tumši purpursarkani, lēni plaukstoši un bez izteiktas smaržas. Šī vācu roze ir izturīga pret sēnīšslimībām.








‘Artemis

Roze ‘Artemis’ rožu pazinējiem komentārus neprasa. Saukta vēl arī par Sweet Child Of Mine, šī roze ir tā sauktais “must-have, ja patīk baltas, nostaļģiskas formas, izturīgas un bagātīgi ziedošas rozes. Baltie ziedi lieliski izceļas uz tumšo lapu fona. Izaug, kā jau krūmroze, ap 120 cm augsta.







Ceru, ka man izdevās kaut nedaudz iekārdināt arī jūs! Un novēlu, lai Jaunajā gadā jums ir vēl skaistāki dārzi, vēl bagātīgāk ziedošu puķu, lai augi necieš no kaitēkļiem un slimībām, un, lai izsapņotais piepildās!

___________________________

* Sports ir dabīga ģenētiska mutācija, kuru var veiksmīgi izmantot, radot jaunas rožu un citu augu šķirnes



Nav komentāru