Palodzes dārzs



Saņēmu interesantu jautājumu - ko no dārzeņiem var stādīt uz palodzes? Mums pierasts pavasarī steidzināt lociņus, audzēt lielveikalā nopirktus garšaugus, kāds pat audzē zemos balkona tomātus. Bet vai var audzēt, piemēram, arī gurķus? Jā!

Pirms runājam par gurķiem, gribu pastāstīt, ko vēl var audzēt uz palodzes. 

Čili pipari


Tos, tāpat kā papriku, sēj agri - februārī, jo tie lēni aug un līdz ražai paiet pat 5 mēneši. Piparus audzē vismaz 5 l podos, bet, jo lielāks pods, jo lielāka raža! Stāda auglīgā, dārzeņiem paredzētā augsnē. Tiem vajag daudz gaismas, tāpēc audzē uz vissaulainākās palodzes. 

Audzēšanai uz palodzes kā vienu no šķirnēm iesaka ‘Midnight fire’. kas ir krāšņa un ar tumšām lapām un violetiem augļiem. Tie ir vidēji asi. 

Šķirne ‘Volante Hot Red’ ir nokarena auguma pipars, koši sarkaniem augļiem un asu garšu. Augu garums 30 cm, piemērots audzēšanai arī puķu kastēs.

‘Black Pearl’, jeb ‘Melnā Pērle’, kas 2006. gadā ASV ieguvis “All America Selections” skaistākā auga balvu. Augam violeti ziedi un melni sarkanvioleti augļi, kas ir īpaši asi. Šī šķirne īpaši piemērota karstām, saulainām palodzēm, jo pacieš karstus augšanas apstākļus. Auga augstums ap 50 cm.

‘Ghost Pepper White’ (‘White Bhut Jolokia Pepper’), vieni no pasaules asākajiem pipariem! Augļi skaistā krēmbaltā krāsā ar citrusu pēcgaršu. Šķirnes izcelsme ir Indija. Augstums gan ir ap 80 cm, bet, ja esi asu piparu cienītājs, turklāt, sava eksotiskā izsata dēļ, manuprāt, ir vērts izmēģināt.

Vēl uzskaitīšu dažas pašmāju aso piparu šķirnes, kuras ir salīdzinoši zema auguma un piemērotas audzēšanai podos. ‘Pikantie Ķirši’, ‘Ciklon’, ‘Asie Zīmulīši’, ‘Ungāru Melnais’, ‘Meksikas Čili’, ‘Argentīnas Čili’, ‘Asās Odziņas’, ‘Kodīgie Burkāniņi’, ‘Pikantie Kareklīši’ (dzelteni),  Nopērkamas neslinko.lv.


Tomāti


Palodzes tomātu klasika ir ķiršu tomāti. No savas personīgās pieredzes (bet balkona tomātu šķirņu ir diezgan daudz) varu ieteikt divas šķirnes, kuras bagātīgi ražo uz balkona un palodzes, kā arī izskatās dekoratīvi!

Sarkanie ķiršu tomāti ‘Balkonzauber’. Augļi ļoti garšīgi, neplaisā. Šķirne ražīga, krūmu forma zema (vien 40-50 cm) un augļu ķekari nokareni pār poda malām.

Dzeltenie ķiršu tomāti ‘Aztek’. Garšas īpašības, manuprāt, viduvējas (ja salīdzina ar dzeltenajām siltumnīcu tomātu šķirnēm), taču, vieni no visdekoratīvākajiem balkona tomātiem! Augums zems, kupls un ļoti bagātīga raža augļi kā mazas, dzeltenas plūmītes. Rekomendēju!

Vēl interesanti man šķiet nokarenie tomāti, kas ir arī skaists akcents uz palodzes ar nelieliem ķiršu tomātu formas augļiem. Var audzēt iekarināmos podos. Acīs iekrita šīs divas pašmāju šķirnes ‘Saldā dzērvenīte’ (sarkani) un ‘Akrobāts Toms’ (dzeltenoranži-oranžsarkani). Nopērkamas neslinko.lv.

Par balkonu tomātu audzēšanu minēšu vien to, ka tie ir vieni no visvienkāršāk audzējamiem augiem uz palodzes dārziņa! Nekādas pazarīšu izlaušanas un galotņošanas!

Salāti

Kā salātus uz palodzes var audzēt gan lapu salātus, gan mikrozaļumus kressalātus, spinātus, rukolu. Vienīgais priekšnoteikums ir neiekaltēt, lai nepaliktu rūgti (piemēram, lapu salāti), un audzēt visgaišākajā vietā, lai neizstīdz un nav pliekana garša. Lapu salātus var sākt ievākt jau pavisam mazus, jo tie ataug.

Redīsi



Vislabāk izvēlēties apaļas formas un agrīnas šķirnes. Minēšu vien dažas. 

‘Cesar F1’, neizzied un saknes ir mazas (3-5 cm diametrā). Saknes krāsa spilgti sarkana.

Rondar’ ļoti agri, neizzied, 3 cm lielas, sarkanas saknes.

Jutrzenka’, saknes gaiši rozā, ovālas.

‘Diego F1’, sulīgi , neizzied, tumšā ķiršu sarkanā krāsā ar koši baltu mīkstumu. Var audzēt visu cauru gadu, ja arī ziemā saņem papildapgaismojumu.

Interesanta ir šķirne ‘Zlata’, kuras saknes ir dzeltenas! Saknes mīkstums balts un ass pēc garšas.

Sēklas nopērkamas marupesseklas.lv.

Maurloki

Manuprāt, maurloki komentārus neprasa. Var audzēt podos visu cauru gadu, gan sējot no sēklām, gan audzējot no jaunstādiem, kurus var nopirkt pārtikas veikalā garšaugu stendos.

Zemās krūmu pupiņas

Piemēram, šķirne  ‘Carson’ , kas izaug 50 cm augsts krūmiņš. Ļoti agra un ražīga šķirne. Pākstis dzeltenā krāsā.

Vēl gribu minēt šķirni ‘Saxa’, arī zema auguma, pākstis zaļas, līdz 15 cm garas. 

Gurķi


Ja vēlies audzēt gurķus uz palodzes - tā nav neiespējamā misija! Jāizvēlas pašsapputes (partenokarpie) un ne pārāk augstas šķirnes. Minēšu dažas piemērotākās. Gludie gurķi ‘Sherpa F1’, ‘Pokusa F1’, gurķi ar kārpiņām ‘Octopus F1’, ‘Nadusha F1’, ‘Kybria F1’.

Lai izaudzētu gurķus podos, kuri arī ražo, tos stāda 5-10 l podos, kā arī tiem nepieciešami balsti kur vīties. Nav gan bijusi pieredze, bet varbūt kādam ir vēlme eksperimentēt un audzēt gurķus iekarināmos podos? Tad balstus nevajag. 

Gurķi ir garās dienas augi (tas nozīmē, ka tiem nepieciešams vismaz 12 h apgaismojums dienā), tāpēc, ja vien netiks izmantots papildapgaismojums, tos nav vērts sēt pārāk agri, jo tie stīdzēs un slikti augs. Es iesaku gurķus sēt marta beigās, aprīļa sākumā. Tā kā gurķa dzīve paredzēta podā, svarīgs ir tā augsnes sastāvs. Augsnei jābūt kvalitatīvai dārzeņiem paredzētā augsne, iesaku pievienot biohumusu, kā arī - tie regulāri jābaro ar minerālmēslojumu. Gurķiem nepatīk caurvējš un straujas temperatūras svārstības, kas jāņem vērā, vēdinot telpas. Gurķu ražu novāc, nogriežot tos ar nazi, nevis noraujot, lai netraumētu augu to nejauši nolaužot.

Vai tev būs palodzes dārziņš? Ko audzēsi tu?

Nav komentāru