Ko darīt ar sīpolpuķēm pēc noziedēšanas

Pavasara pukes podiņos

Sezonāli ziedošie sīpoli, piemēram, krokusi, narcises, hiacintes un tulpes, ziemas mēnešos bieži tiek steidzināti jeb “piemānīti” uzziedēt telpās, lai ienestu mājās pavasara sajūtu. Tomēr šī steidzināšana no sīpola paņem daudz spēka un pēc pārstādīšanas dārzā tie reti uzziedot. Podos audzētās sīpolpuķes otrreiz steidzināt nevar. 

Interneta resursi apgalvo, ka pēc pārstādīšanas dārzā var paiet arī gads vai divi, pirms tie atgriežas savā parastajā ziedēšanas ciklā un ir uzkrātas pietiekamas rezerves nākamajai ziedēšanai. Šī iemesla dēļ parasti ir ieteicams steidzinātos sīpolus izmest. Tomēr manis pašas pieredze rāda, ka atsevišķi sīpoli, piemēram, sniegpulkstenītes, krokusi, narcises un hiacintes uzzied jau nākamajā gadā. Tulpes gan iesaka izmest, jo - lai gan tulpes var atkal uzziedēt, garantijas nav. Taču, ja esat gatavi eksperimentēt, uz priekšu!

Sīpolus izstādiet dārzā pavasarī, tikko kā dārzā augušie sīpoli ir izlīduši no zemes un gatavojas ziedēt. To dara, kad lapotne ir nokaltusi, tāpat kā stādītu puķu sīpolus, kas netika steidzināti. Augsni virs sīpoliem apkaisa ar nelielu daudzumu sīpolpuķēm paredzēto mēslojuma, jo bez cilvēka palīdzības tie neziedēs tik pat ražīgi kā iepriekš, auguši podiņos. 
Pirms izstādīšanas, nogrieziet noziedējušos ziedkātus un novietojiet augu vēsā, bet saulainā vietā. Ar nodzeltējušās lapotnes noņemšanas nesteidzaties, ļaujiet tai dabiski atmirt. Pēc tam ļaujiet sīpolu podiņiem kārtīgi izkalst, kā tas ir dabā, kad tie gatavojas miera periodam. Sīpolus var izstādīt gan pavasarī, gan rudenī, ja vien jums ir piemērota vieta, kur tos uzglabāt līdz rudenim. Man nav, tāpēc tos stādīšu pavasarī pēc salnām. Piebildīšu, ka dārzā var izstādīt vien podos augušas sīpolpuķes, nevis ūdenī.

Skaistas pavasara puķes

No sīpolpuķēm, kas uzziedinātas podos, vērts pieminēt hipesatrus (Hippeastrum), sauktus arī par amariļiem. Tos var atkārtoti uzziedināt tajos pašos podos, kur tie auguši! Tiem vajadzētu dot pietiekami daudz saules gaismas un visu ziemu laistīt. Hipeastrus vasarās var nest dārzā daļēji noēnotā vietā un ienest telpās atpakaļ pirms salnām. Tos arī var steidzināt, lai tie uzziedētu ap Ziemassvētkiem. Rudenī, kas ir ap augusta beigām, septembra sākuma, sāk samazināt sīpolu laistīšanu, ļaujot augsnei pilnībā izžūt. Uzglabājiet tos vēsā, tumšā vietā līdz tie sāk izrādīt pirmās dzīvības pazīmes. Tad podus pārvieto siltā un gaišā vietā. Ja tiek nodrošināta pienācīga aprūpe, hipeastru sīpols izaugs ar vien lielāks, tādējādi katru gadu ziedot pat ar vairākiem ziedkātiem.

Sarkani amariļļa ziedi

Nav komentāru