Aprīlis



Sveiki Lielajā Piektdienā! Aprīlis solās būt darbīgs - sniegs beidzot ir nokusis, atstājot aiz sevis lāmas. Bet daļa teritorijas jau ir apžuvusi un savus degunus laukā bāž pirmo krokusu, Holandes īrisu un dekoratīvo sīpolu deguni. Jau pavisam drīz stādīšu savu podoto Ziemassvētku egli Picea pungens, jo plānotā vieta solās būt sausa. Arī egļu dzīvžogam būs būt. 


Ko vēl sadarīju? 


  • Savedām kārtībā siltumnīcu, iekārtojot dobes, piejaucot Latflora kūdru esošajam zemes maisījumam, tika pielabots jumts un nomainītas dobju apmales. Siltumnīcā pa ziemu arī bija ieviesušās skudras, tāpēc talkā tika ņemts pretskudru līdzeklis. Visur, kur kaut ko stādu, klāt piejaucu arī trihodermīnu, kas jau sevi ir pierādījis pa šiem diviem gadiem. Tāpēc arī siltumnīcas zemi apbārstīju ar to. Der atcerēties, ka tā efektivitāti paaugstina pietiekams augsnes mitrums un siltums (+15° – +25° C).
  • Sniegam kūstot, applūda ne vien ap siltumnīcu esošā teritorija, bet ūdens ienāca arī pašā siltumnīcā. Nācās glābt pie siltumnīcas dienvidu sienas pieraktos stādus. Ceru, ka lavanda, anemone un graudzāles nebūs pārāk cietušas.
  • Sniegs ietekmējis arī zālāju - vietām izveidojies sniega pelējums. To nogrābu.
  • Siltumnīcā pieraku pasūtītos vasaras un rudens aveņu stādus. Vasaras avenes audzēšu pirmo gadu, tāpēc tā man būs jauna pieredze.
  • Tika sastādīti sīksīpoli, sasēti visu veidu redīsi, salāti, rukola, dilles, puravi un spināti. Puravu audzēšana būs mana pirmā pieredze ar šo dārzeni.











Kad dārzā iespējas darboties ir limitētas...

 ...jo zeme tikai tagad ir atkususi, bet pārlieku mitra, darbojos iekštelpās. 

  • Sasēju papriku un čili piparus. Tie aug griezdamies un sāku jau uztraukties, vai neesmu pavilkusies citiem līdzi, iesējot par agru un vai maz sagaidīs stādīšanu siltumnīcā, nepāraugot. Tos galotņoju, lai veidotos kuplāks krūms. Par galotņošanu gan domas dalās tāpat kā par tomātu atlapošanu. Tāpēc eksperimentālos nolūkos atstāju divu papriku stādus negalotņotus un vēlāk salīdzināšu ražas rezultātus. Ar piparu audzēšanu jāsaka, ka galotņotie bija kompakti, zaroti krūmi un deva palielu ražu. Lielāku nekā tas, kuru negalotņoju. Starpcitu, pāris pipari un paprikas jau gatavojas ziedēt...
  • Buenosairesas verbēnas gan pārsēju otrreiz, jo pirmajā piegājienā izdīga vien trīs, no kurām izdzīvoja tieši viena. Otrajā piegājienā puse no kastītes ir pilna ar sējeņiem. Sēklas nav pirktas Latvijā, bet sūtīju no UK no Mr Fothergill's, tāpēc neliela vilšanās. Lai gan, lasot citu pieredzi ar šīm verbēnām, uzzināju, ka, iespējams, pie vainas ir tas, ka šo sēklu dīgšanai nepieciešama stratifikācija ledusskapī (kas ir sēklu stratifikācija, vairāk lasi šeit). Pašu pirmo sējeni no pirmās sēšanas reizes jau izpiķēju. 
  • Tika iesēti balkona tomāti ‘Balkonzauber’  un pavisam drīz sēšu arī savus siltumnīcu tomātus.
  • Vel par piķēšanu. Neticēju, kamēr nepamēģināju: ērtākais instruments piķēšanai ir...galda dakšiņa! Pamēģiniet!








Ko vēl paredzēts paveikt šomēnes?


Iekārtot vietu topošajam egļu dzīvžogam, iestādīt Ziemassvētku eglīti un liliju sīpolus, apgriezt viršus un paplašināt esošās dobes, sākumā atrokot dobju formas līnijas.



Kāds ir bijis jūsu aprīlis līdz šim?

Nav komentāru