Rožu dobe: Rokoko un Cinderella



Pavasaris ir iesācies ar patīkamām pārmaiņām. Brīvdienās atkal šo to sadarījām. Beidzot zeme bija tik sausa, lai to varētu safrēzēt! Sastādīju svaigi uzfrēzētajā zemē zemenes ‘Florence’ (par šķirni vairāk lasi šeit). Tad atliek tikai savagot un drīz jau varēs sēt arī burkānus un stādīt sīpolus.
Vēl es saņēmu daļu no rezervētajiem rožu stādiem. Gribētu pastāstīt par divām rožu šķirnēm -
‘Rokoko’ un ‘Cindarella’.




Rokoko

Izveidota Vācijā, Rosen Tantau audzētavā 1987. gadā. Šķirne pieder krūmrožu grupai un tiek pieskaitīta pie nostaļģiskajām rozēm. Kā raksta paši Rosen Tantau: “Krūmroze, kas dārzā uzbur pasakainu ainavu.” 
Ziedi lieli ar viegli viļņainām ziedlapiņām. Tie ir maigos pasteļtoņos - krēmīgā aprikožu krāsā. Lielās, zeltaini dzeltenās putekšņlapas uzsver zieda skaistumu. Ziedi izceļas uz tumši zaļās lapotnes, tie ir 8-10 cm diametrā, 3-5 ziedkopā. Brīnišķīga mežrozīšu smarža, tās intensitāte gan ir vidēja. Krūms spēcīgs, izaug 1.2 m augsts un 1 m plats. Veselīga un izturīga šķirne - teicama izturība pret rožu īsto miltrasu! 






Cinderella

Otra vācu roze ir no Kordes audzētavas, kas izveidota 2003. gadā. Angļu rožu tipa krūmroze burvīgi maigā krāsā ar vēsturisko rožu šarmu, apbur ar ļoti veselīgo lapotni un nostalģisko rožu ziedu formu. Tā saņēmusi zelta medaļas Bādenbādenē, Ženēvā un Romā. Tulkojumā nozīmē pelnrušķīte un šķirne pieder pie tām sauktajām pasaku rožu šķirnēm.

Kordes zieda smaržu raksturo šādi:

Cinderella valdzina tā, kā to spēj tikai princese. Tai ir smalks svaigu augļu aromāts. Ziedu skaistumu pastiprina svaiga, sulīga ābola smarža. Augšējā nots ir salda pūdera smarža, savukārt pamatnots atgādina heliotropu.
Krūma augstums ap vienu metru, platums 0.8 m. Ziedi maigi rozā, ļoti pildīti, 10 cm diametrā, 4-6 ziedkopā. Spožas, tumši zaļas lapas un ir ļoti izturīga pret slimībām.







___________________________

Attēli no www.baumschule-horstmann.de un www.rosen.de

Nav komentāru