Bioogle manā dārzā


Pirms kāda laika mani uzrunāja no Baltijā lielākās kokogļu rūpnīca Marienburg, vai es vēlētos izmēģināt bioogles savā dārzā. Lai gan bioogļu globālais tirgus strauji attīstās, tomēr Latvijā tās joprojām ir mazpazīstams produkts, tāpēc nolēmu, ka par to ir jārunā plašāk arī ar savu auditoriju un piekritu šim eksperimentam!

Bioogļu ražošana šobrīd ir viena no visstraujāk augošajām ražošanas apakšnozarēm pasaulē. Bioogles kā augsnes uzlabotāju šobrīd pasaulē visplašāk izmanto ASV, kas patērē līdz pat 25% globāli saražotās produkcijas, bet Eiropas Savienībā vislielākais produkcijas patēriņš ir Vācijā un Somijā. 

Bioogles pozitīvās īpašības vairāk pētījušas gan Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes pētnieki, vairāk par pētījumu vari lasīt šeit, gan Latvijas Dabas fonds, sadarbībā ar Vides risinājumu institūtu un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru, realizējot projektu ‘Craft Life’.

Kas ir bioogle?

Tā ir specifisks kokogles veids, kas izgatavotas no dzīvnieku atkritumiem un augu atliekām (piemēram, koksnes, skaidām, lapām un sēnalām), kas tiek pakļautas pirolīzei. Tas ir process, kurā biomasas noārdīšanās notiek karstuma iedarbībā bez skābekļa nepieciešamības, tas ir, notiek pilnīgi sausā atmosfērā - bez gaisa, gaismas un ķīmisku faktoru ietekmes. 
Tā ir metode, ko daudzus gadsimtus praktizējušas gan Amazones lietus mežu ciltis, gan mūsu senči, lienot līdumus - nodedzināja mežus un iestrādāja augsnē pārogļojušos koksni, kas tika izmantota zemes attīrīšanas un augsnes bagātināšanai.  



Ar ko bioogle atšķiras no parastajām kokoglēm?

Bioogle pēc struktūras ir daudz poraināka nekā kokogle, ko iegūst mājas apstākļos, jo tā tiek iegūta augstā temperatūrā - virs 300°C. Tieši bioogles porainība ir tas, kas augsnē veicina oglekļa piesaisti un palīdz uzsūkt augsnei nepieciešamo mikroelementus, lai pēc tam pakāpeniski tos atdotu, ilgstoši funkcionējot kā augsnes uzlabotājs. Bioogles ir noderīgas ne vien lielajiem lauksaimniecības uzņēmumiem, bet arī nelielu platību un hobija dārzkopjiem. Runājot par audzēšanu dārzā, tad jāmin gan bioogles izskalojamības samazinājums, saglabājot iestrādāto mēslojumu, gan kaitēkļu un gliemežu aizbiedēšanu, kam nepatīk augsnē iestrādātā bioogle. Vienlaicīgi tā piesaista mitrumu un samazina dārzkopībā radītā piesārņojuma (minerālmēslojuma) nokļūšanu ūdeņos.

Kā lietot bioogles?

Tās var lietot papildus citiem mēslojumiem, lai palielinātu to efektivitāti, vai arī atsevišķi. Tās iestrādā sausā augsnē apmēram 5-10 cm dziļumā. 



Te vairāk par bioogles iestrādi augsnē. 


Par bioogli manā dārzā

Es nolēmu veikt eksperimentu, iestrādājot divās dobēs bioogli un divās nē. Abas ir ar vienu augsnes sastāvu un katrā izmēģināšu audzēt divas kultūras, kur vienā dobē būs bioogle. Salīdzināšu rezultātus vasarā - kurā būs augstāki ražas rādītāji un mazāks kaitēkļu postījums.


___________________________

Liels paldies zīmola pārstāvjiem par saņemto dāvanu. Šis fakts nekādā veidā neietekmēja manu viedokli un atsauksmi.

Nav komentāru