Mans tomātu gads



Manas pārdomas par manu tomātu sezonu. Šogad atļāvos vairāk eksperimentēt, izmēģinot audzēt zaļos un violetos tomātus, vairākus dzeltenos tomātus un interesantu ķiršu tomātu šķirni. Tāpat audzēju arī pārbaudītas vērtības - Organza’Black Cherry’ un Ananas. Par šķirnēm izveidojies viedoklis, kas nosaka, vai šo šķirni atkārtoti audzēšu savā siltumnīcā. 

Mani favorīti

Cauralina F1

Manuprāt, ļoti garšīga sarkano tomātu šķirne. Augļi sirdsveida ar gaļīgu mīkstumu, vidēji lieli līdz lieli. Ražīga šķirne.



Ananas

Audzēju atkārtoti, mana mīļākā tomātu šķirne. Augļi lieli, saldskābi ar dzeltenu mīkstumu, kas pamatnē krāsojas sarkans. Izskatīgs tomāts. Augļu nav pārāk daudz, salīdzinot, piemēram, ar ‘Organza’, taču to izmērs kompensē augļu skaitu. 




Organza F1

Otra mana iecienītākā dzelteno tomātu šķirne. Augļi olveida, dzeltenoranži, ar sulīgu mīkstumu, ļoti garšīgi. Ražo ļoti bagātīgi, augļi skaistos, garenos ķekaros.



Black Cherry

Manuprāt, viena no garšīgākajām tomātu šķirnēm! Saldskāba garša, ļoti sulīgi, tumši sarkanbrūni augļi. Skaisti, gareni augļu ķekari. Vienīgais mīnuss - augļi mēdz plaisāt. Atkārtoti audzēju šo šķirni. 

Diemžēl man nav bildes ar tomātiem gatavības fāzē. 

 


Beorange F1

Ļoti garšīga dzeltenoranžo tomātu šķirne. Augļi apaļi, miltaini, sākumā dzelteni un savu dzeltenoranžo krāsojumu iegūst gatavības fāzē. Šos tomātus audzē arī Getliņos, starpcitu. 

Bildes nebūs, aizmirsu iemūžināt. 


Orange Queen

Lielaugļu tomātu šķirne. Augļi koši oranži, sulīgi un aromātiski. Neko sliktu nevaru pateikt.


Kuri neiepatikās

Green Zebra

Skaista kolekcionāru šķirne, diemžēl es tā arī nevarēju ar to sadraudzēties. Nepratu noteikt augļu gatavību, līdz uzzināju, ka tiem ir jābūt dzelteniem ar zaļu svītrojumu. Augļi ļoti ilgi ir zaļi, negatavojās. Pēdējais mēģinājums - nogatavināšu uz palodzes, varbūt izdosies. Taču ražība ir zema. Ne vairāk par 10 augļiem uz auga (manos audzēšanas apstākļos). Vienu augli nogaršoju, man, personīgi, šķita pliekans, salīdzinot ar sarkanajiem un dzeltenajiem tomātiem. Interesanti, tas tā ar visiem zaļajiem tomātiem vai tikai ar šo šķirni? 


Tiger F1

Arī skaista šķirne - tumši sarkani ar brūnu svītrojumu, vidēji ražīgi. Vienīgi garša varēja būt labāka. Tomāti likās pacieti un ar neizteiksmīgu garšu. Man labāk patika izskata ziņā līdzīgie tomāti Lieldienu olas, ko audzēju pirms diviem gadiem, bet ar izteiksmīgu sarkano tomātu garšu.



Sweet Million F1 

Ļoti, ļoti ražīgi, ļoti saldi un ļoti garšīgi ķiršu tomāti...ja vien nebūtu ar tik haotiski augošiem ķekariem. Grūti novākt ražu, jo sniedzoties pēc gatavajiem augļiem, tie mēdz birt zemē. Šķirnei nav ne vainas un nav tā, ka to neiesaku. Tikai man, personīgi, pie sirds labāk iet klasiskie ķiršu tomāti ar skaistiem, gariem ķekariem.



Indigo Rose

Bezgala skaists violetmelns tonis...bet tā arī neiemācījos saprast, kad tomāti ir gatavi. Arī nav ražīgi, salīdzinoši maz augļu, vismaz manā aprūpē.



Skaidrs ir viens - es nākošgad vairāk fotografēšu tomātus un siltumnīcu, lai ir uzskatāmāks atskaites punkts. Nav tā, ka es vairs neeksperimentēšu ar jaunām šķirnēm, noteikti gribu izmēģināt aveņu tomātus un ‘Black Ananas’.

Nav komentāru