Darbi siltumnīcā rudenī


Sveicieni oktobrī! 

Siltumnīca man ir nu jau 3 gadus. Neesmu profesionālis, vairāk sevi dēvēju par “iesācēju ar labām zināšanām”. Tur esmu audzējusi gan papriku, gan čili piparus, pat melones un, protams, tomātus un gurķus. Savu siltumnīcu nevaru iedomāties arī bez garšaugiem, redīsiem un salātiem. Bet ir oktobris, raža novākta un laiks siltumnīcu sagatavot ziemas guļai. Pastāstīšu kā to daru es. 

Atbrīvo siltumnīcu

Vispirms no siltumnīcas izvācu visas augu atliekas, jo tajās var atrasties dažādi slimību ierosinātāji, kā arī striķus, kuri izmantoti augu piestiprināšanai - tos otrreiz vairs neizmantoju. Lai augsni "atveseļotu", uzreiz pēc tam sēju zaļmēslojumu. Kā zaļmēslojumu parasti izmanto gan ziemas rudzus, gan baltās sinepes, kuru sakņu izdalījumi nomāc mikroorganismus, dezinficējot augsni. Vasarā var sēt arī samtenes, kas arī esot labs augsnes dezinfekcijas līdzeklis. Man kā augsnes "atveseļotāji" aug gan samtenes, gan ir sasētas sinepes. Rudzus neizvēlos, jo tiem ļauj augt līdz pat pavasarim, tos augsnē iestrādājot pavasarī. Tā kā mums dārzā ļoti ilgi turas sniegs un dārzu sezonu atklājam vēlu, rudzi mums neder.

Pēc tam, kad zaļmēslojums izaug līdz 15-20 centimetriem, to nopļauj un uzreiz iestrādā augsnē. Mēs trimmerējam, tādējādi to sasmalcinot. Ja zaļmēslojums tiks atstāts augam siltumnīcā un tas nosals, uz tā vairosies pelēkā puve.



Par zaļmēslojumu

Baltās sinepes augsnē izdala fitoncīdus - vielas, kuras ietekmē augsnes nematožu attīstību, aktivizē augsnes mikroorganismus, mazinot augu slimību ierosinātāju aktivitāti. 

Ziemas rudzu saknes, savukārt, dziļi irdina augsni un uzlabo tās struktūru, piesaista skābekli un barības vielas, atveseļo augsni, ierobežo patogēno slimību ierosinātāju attīstību, nomāc nezāļu augšanu. 

Rudenī es siltumnīcu nemazgāju, taču pavasarī, pirms sākam darbu siltumnīcā, plēvi nomazgāju ar ūdeni, kam nedaudz pievienots trauku mazgāšanas līdzeklis. Tas palīdz tikt vaļā no zaļajām aļģēm un nodrošināt gaismas caurlaidību. 

Vēdināšana

Pa ziemu durvis un logu tur vaļā, lai nav noslēgta telpa un labi izvēdinās. Smago ķīmiju es, personīgi, siltumnīcas dezinfekcijai neizmantoju. Uzskatu, ka mūsu ziemas ir pietiekoši aukstas, lai siltumnīca izsaltu un atbrīvotos no lielas daļas tajā ziemojošo kaitēkļu un slimību ierosinātāju. Lai gan par šo speciālistu viedokļi dalās - vieni dara kā es, citi uzskata, ka no sala kaitēkļi nebaidās, viņi ir evolucionējuši un pielāgojušies apstākļiem.

Vai esat jau sakopši savu siltumnīcu?

Nav komentāru