Mans rožu anti-tops


Sveiciens Jaunajā gadā! Jau kādu laiku klusums no manis, bet nekur neesmu pazudusi. Pagaidām uzsvars uz mācībām un dārzs jau tāpat guļ ziemas miegā. 

Man nav pārāk daudz rožu, salīdzinot ar dažu labu rožu mīli - man tā drusku zem 50. Bet tāpat ir jau divas anti-topa rozes. Vai būs vēl? Kas to lai zin, jo daudzas ir tikai 2021. un 2022. gadā stādītas un tām sevi būs vēl jāpierāda.

Sākšu ar savu pirmo un vienu no vecākajām rozēm savā dārzā, klājenisko rozi ‘Diamant’. Baltas rozes vispār ir vienas no manām mīļākajām. 
Kādu laiku klusībā biju skatījusies uz Dimanta pusi un laikam jau domas materializējas: uz meitas vārda dienu man uzdāvināja tieši Viņu! Šai rozei ziedi ir mazi, sniegbalti ar medus krāsas actiņu. Lai arī katrs ziediņš atsevišķi ir ļoti skaists, diemžēl zem šīs rozes regulāri būs baltas, nobirušas ziedlapiņas. Man kā kārtības mīļotājam ir grūti ar šo sadzīvot. Roze, lai arī pilns krūms ar ziediem un skats ir iespaidīgs, kad visi ziedi izplaukst, ilgi nepriecē, jo kopaina ir nekārtīga zem rozes sabirušo ziedlapu dēļ. Arī lietu ziedi panes slikti - tie ātri paliek par ļenganām lupatiņām. Par rozes dzīvelīgumu un veselīgumu gan nevaru sūdzēties. Ne velti 2002. gadā tā ir saņēmusi Vācijas ADR sertifikātu kā visskaistākā un izturīgākā roze. Lapas tai ir spīdīgas, daudz, tik pat kā neslimo pie manis un, atklāti sakot, krūms ir dekoratīvs arī bez ziediem. Arī ne reizi nav apsalusi. Viss tā kā būtu izcili, ja ne vien tā trakā ziedu biršana.
Pieļāvu kļūdu, stādot to priekšdārza dobes priekšplānā. Roze tiks izrakta un vēl domāju, kur likt. Varbūt stādīšu lielā podā, kur iespējams ātri tikt galā ar sabirušajām ziedlapiņām. Šīs rozes vietā jau iegādāta un tiks stādīta ‘White Meidiland’.







Otra roze manā anti-topa sarakstā ir skaistā ‘Saphir’. Ziedi ir violet-zili-rozā. Vismaz pirmais zieds tāds bija. Roze pati par sevi nav slikta, gan jau vaina ir tajā, ka iestādīju pārāk saulainā vietā un tāpēc skaisto toni tā arī neesmu otrreiz dabūjusi. Ziediem atveroties tie ir gaiši pasteļrozā ar violetrozā vidiņu. Tā pie manis zied blāvā ceriņkrāsā, pēc lietus paliek līdzīga trauku lupatiņai - rozes ‘Novalis’ scenārijs. Lai arī aromāts ir patīkams, tas tomēr nav tik spēcīgs kā solīts. Zieds pārāk ātri nobirst, varbūt tāpēc, ka man tā aug pilnā saulē. Vēl domāju, kur šo rozi pārstādīt. Katrā ziņā - esošajā dobē to neatstāšu.





Kādas ir jūsu rožu vilšanās?

Nav komentāru