Jaunumi puķu dobē



Sveiciens februārī! Lai arī aiz loga vēl joprojām ir ziema, prāts jau domās ir dārzā. Instagramā populāra tēma ir padalīties ar to, kādas puķes katrs šogad sēs. Tad nu es arī nolēmu neturēt sveci zem pūra. 

Es gan neesmu liels puķu audzēšanas no dēstiem fans, pirmkārt, jau piķēšanas dēļ (mans visnemīļākais darbiņš, audzējot stādus), otrkārt, puķu stādi ir konkurenti par vietu uz palodzes tomātu un paprikas stādiem. 

Pagājušajā gadā es tomēr iesēju Buenosairesas verbēnas un šogad turpināšu tas audzēt pati. Bet, tā kā man ļoti patīk grieztie ziedi, vēl es gribētu pamēģināt citas puķes. 

Pagājušajā gadā, stādot rozes un dālijas, sapratu, ka man ļoti patīk aprikožu pasteļtoņi un arī šogad pieturēšos pie tiem. 

Par puķēm 

Ļoti iepatikās deviņvīruspēks 'Southern Charm' (Verbascum x hybrida). Dekoratīvie deviņvīruspēku hibrīdi skaitās īsmūžīgas ziemcietes, kas nozīmē, ka augs dobē dzīvos vien pāris gadus. Lai arī deviņvīruspēks lieliski pašizsējas, hibrīdi būs izņēmums. Sēklas jāpērk no tirgotājiem. Savas iegādājos šeit.
Izaug 60-90 cm augsts. Ziedi raibos toņos - aprikožu, tumši rozā, krēmkrāsas un lavandas rozā nokrāsas.




Kliņģerīti 'Sunset Buff' nopirku jau pagājušajā gadā, bet tā nu sanāca, ka neiesēju. Šogad labošos. 




Kosmejas man kaut kā nepadevās - izauga kupls lapojums, bet bez ziediem. Painteresējos un noskaidroju, ka potenciāli augsne pārāk bagātīga. Šogad izmēģināšu cituviet. 

Sēšu košās divplūksnu kosmejas 'Apricotta' (Cosmos bipinnatus) un maigās kūciņas 'Cupcake Blush'.



Kāršroze Majorette champagne (Alcea rosea) 

Man ļoti patīk kāršrozes, taču nav pacietības to divgadīgajam ziedēšanas ciklam. Taču, kā izrādās - ja tās sēj februārī/martā, uzziedēs jau sējas gadā. Ziedi gan būšot mazāki nekā pārziemojušajām kāršrozēm. Tad nu izmēģināšu abus sējas variantus, sējot gan tagad, gan vasaras otrajā pusē. 

Sēklas nopirku šeit.

Ziedkāti ar smagajām ziedu galvām ir jābalsta, kā arī - zinātāji stāsta, ka pildītajām kāršrozēm lietainās vasarās bojājas ziedi.



Astere 'Lady Coral Chamois'

Asteres nav manas mīļākās puķes, jo asociējas ar skolas gaitu atsākšanos un rudeni. Bet tomēr šīs ļoti iepatikās. Būs 70 cm augstas. 



Šogad pirmoreiz izmēģināšu roku cinniju audzēšanā. Nopirku šķirni 'Zinderella Lilac'. Sēklas pirku darzinam.lv, bet tagad tās ir izpārdotas. Ja kādam ir draugi, radi UK, sēklas var atrast Chiltern Seeds. Viņi diemžēl vairs uz Latviju nesūta. 


Vēl interesants augs man šķiet plakanā zilpodze (Eryngium planum). Tās ir daudzgadīgi augi, zied no jūlija līdz septembrim. Laicīgi izsējot, ziedot pirmajā gadā.



Un, protams, Buenosairesas verbēnas. Tā kā nepaļaujos uz to pašizsēju, sēšu no jauna. Šoreiz gan gribu arī izmēģināt tā saukto "ziemas sēšanas" metodi, jeb Winter sowing. Par to gan vairāk citreiz. 

Kādas puķes jūs šogad sēsiet? 


Nav komentāru