Cinnijas - kaprīzas meitenes?

 



Kāpēc cinniju ziedi neizplauka kā izsapņotās pufīgās kūciņas?

Manas ir no Zinderella sērijas. Šīs konkrēti ir Zinderella Lilac. Attēli internetā jau daudzsološi: pasakaini skaistas ziedu galvas, līdzīgas skabiozām. Realitātē esmu vīlusies, jo man tā arī neizdevās iegūt nevienu pašu ziedu kūciņu. Visas kā sīkas, neizteiksmīgas margrietiņas.
Uzzināju, ka daudziem klājies līdzīgi. Bet ir arī kam tomēr izdevušās skaistas cinnijas. Sāku interesēties, kas varētu būt par iemeslu, jo sēklas man labas  sūtīju no UK un viss cits atbilst šķirnei. Tad kāpēc tā?


Interneta dzīlēs noskaidroju, ka cinnijas patiesībā ir diezgan kaprīzas, ja tā varētu to nosaukt. Atsevišķas šķirņu grupas ir nenoturīgas, kas nozīmē to, ka procentuāli zems skaits ar pildītajiem skabioz-veida ziediem. Piemēram, Oklahoma sērijas cinnijas ir gandrīz 100% pildītas, savukārt, Benary Giants ir zemāks procents ar pildītajiem ziediem, bet viszemākais %, kā izrādās, ir Zinderella sērijai...




Arī laikapstākļi spēlē lielu lomu cinniju ziedu veidošanās laikā.
Cinnijas ir jutīgas pret karstumu un sausumu. Vēsākā, maigākā klimatā ir lielāka varbūtība iegūt skabioz-veida cinniju ziedu formu, nekā tad, ja tās aug karstākā, sausākā vai mitrākā klimatā. Vienkārši skaistajās bildēs, ko var redzēt internetā, tiek izvēlētas labākās, ar šķirnei raksturīgākajām ziedu galvām. Neviens nerāda aizkulises. Nu labi, varbūt šeit.

Nr. 1 padoms ir REGULĀRA UN DZIĻA LAISTĪŠANA
Sausums cinnijām rada stresu, kas nozīmē to, ka tās darīs visu iespējamo, lai pasargātu sevi no iznīcības, tostarp ražos vienkāršos ziedus pildīto vietā. Tiek uzskatīts, ka dubultziedēšanas gēni tiek izslēgti, kad ārā ir karsts. Vislabāk ir neļaut savām cinnijām nonākt līdz šai stadijai, jo, ja tās reiz sāk ziedēt ar vienkāršiem ziediem, tās reti atgūst pildītu ziedu formu.

Nr. 2: STĀDI TĀS LABĀ AUGSNĒ
Jācenšas novērst barības vielu trūkumu kā faktoru, kas samazina iespēju tikt pie pildītajiem ziediem.

Nr. 3: SĒJ TĀS UZREIZ DOBĒ
Sējot cinnijas ārā dobē nodrošinās lielākas iespējas izaudzēt pildītus ziedus, nekā audzējot tās no dēstiem.
Es gribēju lai uzdīgst visas sēkliņas un tās uzzied agrāk, tāpēc savas cinnijas pavasarī iesēju kastītēs uz palodzes. Un visas tāpat ziedēja ar nepildītajiem ziediem.
Izrādās  pārstādīšana tām rada stresu un rezultāts ir kā rakstīts pirmajā punktā par laistīšanu. Ir nu viens varen stresains augs, vai ne?
Dobēs sētās cinnijas ātri panāk augšanā cinnijas, kas audzētas no dēstiem, un ir lielāka iespēja iegūt pildītus ziedus.

Nr. 4: RŪPĪGI IZVĒLIES ŠĶIRNI
Vismazākā iespējamība izaudzēt pildītus ziedus ir Zinderella un Candy sērijas cinnijām, visaugstākā ir Oklahoma un Cresto cinnijām – 3 no 4 solās būt ar pildītiem ziediem. Ņemot vērā visus augstāk minētos iemeslus, drošāk izvēlēties šķirnes ar lielāku varbūtību sagaidīt pildītus ziedus.

Nr. 5: SĒJ AGRI
Ar agro sēšanu cenšoties panākt, lai cinnijas uzziedētu pēc iespējas ātrāk, pirms iestājas vasaras karstums.

Nr. 6: PRIECĀJIES, LAI ARĪ KĀDAS TĀS JUMS UZZIED
Cinnijas nekad nebūs paredzamas. Tu vari ievērot visus augstāk minētos nosacījumus, bet tāpat tās uzziedēs vienkāršiem ziediem. Vienkārši pieņem, ka tāda ir to daba  kaprīzas un neparedzamas.






Nākošgad es izmēģināšu Oklahoma cinnijas un sēšu tās uzreiz dobē, kā arī stādījumus biežāk laistīšu. Un cerēšu vismaz uz pāris pildītiem ziediem. 
Kā tev šogad ar cinnijām? Vai tās attaisnoja cerības?

Nav komentāru