Mazdārziņš 2024



Straujiem soļiem tuvojas pavasaris - 20 dienas līdz astronomiskajam pavasarim. Arī es sāku domāt par gaidāmajiem pavasara darbiem, kas nozīmē ne vien sēklu pirkšanu, sēšanu un dēstu audzēšanu, bet arī ilgi gaidītais pasākums - mazdārziņa pārplānošana un pārveidošana.

Dārzs mums ir nu jau 5 gadus. Tajā ir dobes ar krāšņumaugiem, divas siltumnīcas, ogu krūmi, augļu koki un atvēlēta vieta arī mazdārziņam. Taču esošais mazdārziņa variants mani vairs neapmierina - ir neestētisks, neērts kopšanā un izmaksu ziņā.



Tas ir divreiz gadā jāapstrādā ar zemes frēzi, jāvago un sezonā diezgan bieži ir jāravē taciņas starp dobēm/vadziņām. Arī apkopt dobes ir neērti šauro taciņu dēļ - tur nepietiek vietas ķerrai, tāpēc ar nezāļu spaini vairākkārt jākāto uz komposta kaudzi. Vēlētos optimizēt darbošanos dārzā, lai tā nekļūtu par slogu.

Komposts 

Par komposta kaudzi man arī ir mainījušās vēlmes. Šobrīd tur ir vienkārši kaudze, kas tiek pārrakta vienreiz sezonā. Taču gribētos vietu padarīt estētiskāku, cik nu no komposta kaudzes var prasīt. Tika izskatīti varianti iegādāties jau gatavu kasti, taču piedāvājumā neatradu nevienu, kas atbilst mūsu vajadzībām. Pārsvarā visas ir salīdzinoši mazas un turēt divas negribu. Tāpēc kasti taisīsim paši un saskaņotā krāsā ar dobju apmalēm.



Par dobēm 

Ilgi domāju, apsvēru dažādus variantus. Nonācu pie secinājuma, ka augstās dobes man neder. Katru dienu nebraukšu laistīt un automātisko laistīšanu nevaram pieslēgt, jo nedzīvojam uz vietas, tāpēc atstāt sūkni ārā baidos - ka nepieaug kājas. 
Nolēmām veidot ko līdzīgu nedaudz paaugstinātām dobēm - ne vairāk par 20 cm virs zemes līmeņa. Vienīgi ķirbjiem varētu augstākas, kaut ko līdzīgu mini komposta kaudzei, jo ķirbjiem tāda vide patika. Dobēm rāmji no dēļiem. Celiņš ar ģeotekstilu vai plēvi (tas vēl jāizdomā). Labprāt uzklausīšu pieredzi ar abiem segumiem mazdārziņa celiņiem.
Ejas starp dobēm tik platas, lai var ērti staigāt un ravēt. Potenciāli ķerras platumā. Celiņu segums visdrīzāk būs šķelda.
Tagad tik jāsaplāno dobju izmēri, skaits un novietojums. Sākumā uzmetums uz papīra, vēlāk varbūt arī Sketchup. Dēļu krāsu arī vēl nevaru izlemt - pelēcīgais vai koka brūnais.
Dobju novietojums tāds, lai augstākie augi nenoēno zemākos. Tur tiks audzētas ne vien ēdamlietas, bet arī atvēlēta kāda dobe grieztajiem ziediem.

Attēli no Pinterest idejām, ko apmēram gribētu izveidot.










Nav komentāru