Tomātu sezona 2023


Klāt marts un tas nozīmē – dienas līdz tomātu sēšanai ir skaitītas! Pagājušā gadā izmēģināju vairākas man jaunas šķirnes, dažas no tām sēšu arī šogad, jo esmu apmierināta, bet vairākas piepirku klāt. Audzējot tomātus, lielākas ražas var sagaidīt no hibrīdšķirnēm, bet, tā kā es audzēju tikai savam priekam un svaigajam patēriņam, man patīk eksperimentēt ar interesantām kolekcionāru jeb tā sauktajām delikatešu šķirnēm. 

‘Alises sapnis’ (‘Alice's Dream’)

Šī šķirne pieder pie šķirņu grupas, kas satur antociānu*. Šķirne radīta Polijā 2015. gadā. Selekcionārs Zbigņevs Pavlučuks (Zbigniew Pawluczuk) nosaucis to par godu savai meitai. Radusies, krustojot šķirnes ‘Blue Gold’ un ‘Amethyst Jevel’. Ražīga, ar ļoti skaistiem augļiem – dzeltenīgi oranžas krāsas miza ar violetu svītrojums. Mīkstums dzeltenoranžs ar sarkanu plankumu augļa centrā (līdzīgi kā šķirnei ‘Ananas’). Garšas īpašības solās būt lieliskas, Ļoti ražīga šķirne, izaug ap 1.80 m gara. Sēklas pirku Neslinko.



‘Svītrotā šokolāde’ (‘Chocolate Stripes’)

ASV radīta tomātu šķirne, krustojot ‘Shimmeig Creg’ ar kādu rozā krāsas bifšteka tipa tomātu šķirni. Neparasti skaisti augļi – sarkanbrūnā krāsā ar tumši zaļām svītrām. Tie ir vidēji lieli līdz lieli ar tumšu, gaļīgu mīkstumu. Garša salda ar savdabīgu, piesātinātu augļu aromātu. Aprakstā teikts, ka izturīga pret slimībām. Var sasniegt 1.80 metrus. Sēklas no Neslinko.


‘Jautrās plūmītes’

Par šo šķirni ir maz informācijas. Ielikšu, ko paši Neslinko raksta par ‘Jautrajām plūmītēm’.

Nelieli plūmveida tomātiņi, izteiksmīgi svītroti: dzleteni ar oranžām svītrām, skaisti un garšīgi. Augstums līdz 1.80 m. Šķirne piemērota audzēšanai segtajās platībās, atstājot centrālo galotni un divas pazarītes.


‘Lielais rozā’

Aveņu tomātus audzēšu pirmoreiz. Esmu šī tipa ēdusi, garšoja. Neslinko par šo tomātu raksta:

Aveņu tomāts, sena iemīļota šķirne tomātu gardēžiem. Augļi lieli un vidēji lieli, maigi rozā krāsā ar patīkamu aromātu. Audzē siltumnīcās, atstājot centrālo galotni un vienu pazarīti. Veido stabilu augumu, apmēram 1.80 m augstumu.



‘Sarkanās ķiršogas’

Ķirštomāti ir vieni no maniem mīļākajiem tomātiem. Pagaidām vēl neesmu atradusi savu šķirni, kuru gribētu audzēt gadu no gada jeb pārbaudītas vērtības. Pirms vairākiem gadiem man iedeva vienu ķirštomātu stādu, kurš bija tieši tāds kā es iztēlojos ķiršu tomātu – skaisti, gari ķekari ar apaļām un sulīgām ogām. Diemžēl šķirnes nosaukumu vairs nevaru pajautāt. Pagājušā gadā izmēģināju ‘Sweet Million’, līdz galam neiepatikās. Šogad pamēģināšu šo. Iz Neslinko:

Apaļi, aromātiski, saldi un sulīgi tomātiņi, 12 īdz 18 g smagi. Lieliski garšo svaigā veidā vasarā, ziemā - želejā. Šķirne piemērota audzēšanai siltumnīcās vai nojumēs, pie ēku sienas aizvēja pusē. Audzē atstājot daudz pazarītes. Stāds vismaz 1.80 m augsts.

 


‘Ananas Noire’ (pazīstams arī kā ‘Black Pineapple’) 

Šo neparasto šķirni gribēju jau pagājušajā gadā, bet dažādu apstākļu dēļ nesanāca iegādāties. Šķirni selekcionējis beļģu dārznieks Pascal Moreau. Šķirne radusies, krustojot ‘Ananas’ ar nezināmu melnīgsnējas krāsas tomātu šķirni. Pirmoreiz nonākusi pārdošanā 2005. gadā. Tomāts ir interesants ar saviem daudzkrāsainajiem augļiem - zaļā sajaukums ar dzelteno un purpursarkanu. Augļi lieli – sver līdz pat 500 g. Mīkstums ir spilgti zaļš, gaļīgs ar sarkanām svītrām. Garša slavēta kā lieliska, tā ir kaut kas starp saldu un citrusaugļu. Esot ļoti ražīgs. Par to pārliecināšos šogad un savus novērojumus vēlāk aprakstīšu ar blogā. Izaug ap 1.80 m.

Sēklas man atsūtīja draudzene, kura dzīvo Lielbritānijā, bet, kā izrādās, tagad šīs šķirnes sēklas var nopirkt arī Latvijā gan pie tomātu kolekcionāra, gan Neslinko, tikai zem nosaukuma Nores ananāsu. Tulkojums gan nebūs pareizs, jo Noire franču valodā nozīmē ‘melns’, apzīmējot tomāta īpatnējo krāsojumu.

Ko nākotnē labprāt vēl izmēģināšu 

Vietas trūkuma dēļ siltumnīcā šo tomātu tomēr nenopirku, bet noteikti ‘Purple Ukrainian pamēģināšu nākošajā gadā, kad man būs lielāka siltumnīca. Kā jau nosaukums vēsta, šķirne selekcionēta Ukrainā. Esot izturīga un garšīga tomātu šķirne, neplaisā. Sēklas iegādājamas šeit.


Pagājušajā gadā jau noskatījos uz ‘Black Beauty jeb ‘Melno Skaistuli’ - pasaulē tumšāko tomātu šķirni.  Šķirne radīta ASV, Kalifornijā, krustojot ‘Pink Berkeley Tie-Dye’ un ‘Indigo Apple’. Augļi vidēji lieli, piesātinātā tumši violeti melnā krāsā ar koši sarkanu, gaļīgu mīkstumu. Garšas īpašības teicamas.


Gribētu dot atkārtotu iespēju zaļo tomātu šķirnei un pamēģināt šķirni ‘Kiwi’. Aprakstos minēta kā ražīga šķirne ar vidēja izmēra, gludiem, dzeltenzaļas krāsas augļiem, mīkstums koši zaļš. Garša saldskāba, nedaudz atgādinot eksotiskus augļus. Augs nav pārāk garš – ap 1.50 m. Selekcionējis Norberts Pikovskis (Norbert Pikovsky) ASV, Pensilvānijā.


Tomātus ‘Lieldienu olas jau esmu iepriekš audzējusi, esmu apmierināta un noteikti audzēšu atkal, kad būsim paplašinājuši siltumnīcu. Šķirne radusies Bulgārijā. Garums ap 1.70 m, ražīgi. Augļi skaisti, vistas olas izmērā un raiba kā Lieldienu ola ar gaļīgu, saldskābu mīkstumu un biezu mizu. Piemēroti arī konservēšanai.


Mani secinājumi: ja pirms vairākiem gadiem man tomāti asociējās tikai ar sarkaniem un dzelteniem augļiem, kā arī, lai cik banāli tas neizklausītos, garšu varēju noraksturot ar “garšo pēc tomāta”, tad nu jau esmu sapratusi, ka tomāti – tā ir vesela pasaule! Šovasar aizbraukšu arī uz Tomātu svētkiem Brenguļos!

Par šķirnēm, ko audzēju pagājušajā tomātu sezonā un maniem secinājumiem varat lasīt šeit.
Attēli no interneta.

___________________________

Viens no augu pigmentiem, kas nosaka to sarkano, zilo vai violeto krāsu. Antociāns ir dabisks antioksidants, kas atrodams, piemēram, tumšajās vīnogās, kazenēs un mellenēs.

Nav komentāru