Rožu dobju papildinājums



Šis gads nebūs izņēmums, arī šogad manā dārzā būs jaunas rozes. Tas saucas – es tikai gribēju apskatīties vienu rozi...un uz vairākām stundām pazudu internetā, pētot bildes, lasot dažādu šķirņu aprakstus un meklējot atsauksmes. 

Gandrīz visas ir aprikožu pasteļtoņos, kuras paredzētas stādīt aprikožu un violetas krāsas rožu-ziemciešu dobei. ‘Empereur Charles IV‘Emily Brontë’‘Michèle Morgan’  un ‘Kew Gardens’ tiks stādītas citur.

Ko jaunu iestādīju pagājušajā gadā vari lasīt šeit un šeit

‘Empereur Charles IV’ 

Šī floribundroze selekcionēta 2016. gadā Beļģijā (Lens Roses). Roze nosauktu par godu Čehijas karaļa un Romas impērijas ķeizara Kārļa IV Luksemburga (1316.-1378.) dzimšanas 700. gadu jubilejai. Kārlis IV bija Luksemburgu dinastijas Bohēmijas, Vācijas un Itālijas karalis. Viņa valdīšanas laiku uzskata par viduslaiku Bohēmijas “zelta laikmetu”. Tās galvaspilsēta Prāga kļuva par vienu no lielākajām pilsētām Eiropā.

Ziedi intensīvi violeti-fuksijas rozā krāsā, tiem ir spēcīga mirres un maijpuķīšu smarža. Piemīt angļu rožu šarms. Solās būt nepārtraukta ziedētāja. Roze ir piemērota grieztajiem ziediem. Krūms vertikāls, vidēji augsts, 80-100 cm. Skaitās izturīga pret miltrasu un melnplankumainību. Noturība pret lietu vidēja. Lieku lielas cerības uz šo rozi!


‘Sagittarius’

Šī roze ir viena no tām, kas iepatikās Facebook grupas Tikai rozes iespaidā. Jau iepriekš smejoties esmu minējusi, ka šī domubiedru grupa ir atkarību izraisoša un bīstama. Pagājušajā gadā tā arī neizdevās nomedīt šo rozi, taču šogad sāku apsekot stādu audzētavu mājaslapas jau laicīgi.

Šī interesantā krāsojuma franču krūmroze arī radīta 2016. gadā (Bernard Panozzo). Roze nosaukta Michel Laplénie vadītā baroka mūzikas ansambļa vārdā. Ļoti skaistas formas lieli laškrāsas ziedi ar rozā apakštoni. Citos aprakstos gan teikts, ka roze skaitās brūno toņu roze un laškrāsa parādās, ziediem novecojot. Tiem ir viegls līdz vidēji spēcīgs aromāts. Spēcīgi, taisni ziedkāti, vertikāls krūms, augstumā 80-100 cm. Slimību izturīga. Ja vēlies to savā dārzā jau šogad, iesaku rezervēt jau tūliņ, jo šo rozi ļoti ātri izķer!



‘Jef' l Artiste’

Vēl viena franču krūmroze, šoreiz no Dominique Massad (2014). Roze ir veltīta selekcionāra draugam, māksliniekam Žanam Fransuā Duram (Jean François Dour), “Quissac” mākslas festivāla dibinātājam. Savos daiļrades vēstījumos viņš bieži izmantojis intensīvi mirdzošu aprikožu krāsu ar tumšāku rozā piesitienu.

Ziedi harmoniskā apelsīnu, aprikožu un rozā toņu gammā. Tie ir lieli, pildīti ar spēcīgu augļu aromātu. Ziedlapiņas ar skaisti viļņotām maliņām. Lapojums matēts. Spēcīgs, stāvs krūms. ap 120 cm augstumā. Cik augsts, tik plats. Sola būt bagātīgi ziedoša un slimību izturīga.


‘Emily Brontë’

2018. gadā Deivids Ostins radīja rozi, lai atzīmētu rakstnieces un dzejnieces Emīlijas Brontē divsimtgadi, kuras vienīgais romāns “Kalnu aukas” tika publicēts 1847. gadā – gadu pirms viņas pāragrās nāves 30 gadu vecumā. Romāns mūsdienās tiek uzskatīta par angļu literatūras klasiku.

Katrs zieds ir burvīgi maigi rozā krāsā, tā centrs, savukārt, ar nelielu aprikožu nokrāsu. Plakanas formas ziedu rozetes. Rozei piemīt spēcīgs tējas un seno rožu aromāts ar citrona un greipfrūta notīm. Spēcīgs krūms. Rozi neiesaka stādīt tiešā saulē, citādi ziedi ātri izbalo. 


‘Garden of Roses’  

Floribundroze. Šķirne veltīta Jeanette Griese, vācu dārzniecībai ar tādu pašu nosaukumu.

Vācu Kordes roze, radīta 2006. gadā. Neliela auguma, kompakta roze (ap 60 cm). Lieliska priekšplāna roze. Tāds arī ir mans plāns – stādīt to dobes pašā priekšā! Ziedi krēmkrāsā ar viducīti maigos aprikožu toņos. Tiem ir viegla smarža. 2009. gadā saņēmusi ADR apbalvojumu. 


‘Michèle Morgan’ 

Šķirne radīta jau krietni pasen – 1997. gadā, Francijā (Delbard). Nosaukta aktrises Mišelas Morgānas vārdā. Viņa tiek uzskatīta par vienu no izcilākajām 20. gadsimta franču aktrisēm. Piedalījusies filmās kopā ar Frenku Sinatru un bija pirmā Kannu kinofestivāla labākās aktrises balvas saņēmēja.

Peonijām līdzīgie ziedi ir bāli dzelteni, vēlāk paliek bāli rozā. Ziediem maiga smarža. Lai ilgāk saglabātu maigu krāsu, neiesaka stādīt tiešā saulē. Lieliska noturība pret lietu.


‘Sangerhauser Jubilaumsrose’ 

Kārtējā skaistā Kordes roze, radīta 2003. gadā. Šī šķirne tika veltīta lielākajam un, iespējams, slavenākajam rozārijam Eiropā, kas atrodas Sangerhauzenē, Vācijā, par godu tā 100 gadu jubilejai.  Rozes salīdzinoši garais nosaukums vācu valodā noteikti ir iemesls tās daudzajiem sinonīmiem, piemēram, ‘Afternoon Delight’, ‘Cervia’, ‘Floral Fairy Tale’, ‘The Wren’. 

Zema floribundroze, 50-80 cm augsta. Tumši zaļā lapotne skaisti akcentē maigos aprikožu krāsas ziedus. Vidēji lieli ziedi savas diezgan plakanās rozetes formas dēļ ir salīdzinoši izturīgi pret lietu. Ziedu smarža viegla un salda. Šķirne 2004. gadā Kortrijkā, Beļģijā tika apbalvota ar sudraba medaļu; 2003. gadā saņēma IGA bronzas medaļu Rostokā, Vācijā un 2010. gadā Lielbritānijas “Gold Standard” apbalvojumu.


‘Sourire du Havre’

Vēl viena no rožu selekcionāra Bernard Panozzo radītajām rozēm (2011). Tējhibrīdroze, citos avotos minēta kā floribunda. 

Ziedi laša oranži ar rozā nokrāsu. Viegls aromāts. Ziedēšana ir bagātīga, atkārtoti ziedoša. Lapojums spīdīgs un izturīgs pret slimībām. Krūms ir stāvs, harmonisks, ap 80 cm augsts. Ziedi labi iztur sauli un lietu. 


‘Charles Austin’

Šo rozi 1973. gadā radīja Deivids Ostins un nosauca sava tēva Čārlza Ostina vārdā. Tā bija viena no agrīnajām angļu rozēm. Šo rozi Ostins tālāk izmantoja kā vecāk-augu un radīja desmit jaunas šķirnes, tostarp slavenās ‘Graham Thomas’, ‘Brother Cadfael’, ‘Golden Celebration’ un ‘Benjamin Britten'. Savulaik tā bija ļoti populāra šķirne, šobrīd tā ir viena no daudzajām šķirnēm, ko audzētava ir izņēmusi no sortimenta par labu citām modernākām un veselīgākām šķirnēm. Taču tas nemazina rozes popularitāti. 

Ziedi dažādu toņu aprikožu krāsās – košāki pie ziedlapu pamatnes, bet zieda ārmalas gandrīz krēmkrāsā. Spēcīgs augļu aromāts. Diemžēl papīros rakstīts, ka ir visai uzņēmīga pret melnplankumainību un miltrasu. Iespējams, viss atkarīgs no laikapstākļiem un vietas izvēles, bet paturēšu šo prātā, jo nu – skaista roze! Ostins iesaka ik gadu nogriezt vismaz pusi no krūma augstuma. Augstums no 120 līdz pat 150 cm.


‘Kew Gardens’

Šī muskusa roze nosaukta par godu Kjū karaliskā botāniskā dārza 250. gadadienai (2009). Lai gan tas neatgādina tipiskas, klasiskas šīs grupas šķirnes, taču tās radītāja Deivida Ostina dēļ pieskaitīta pie angļu rozēm. Šo rozi gribēju jau pagājušajā gadā, taču bija jau izpirkta. Kas interesanti – pirms pāris gadiem neticētu, ka manā dārzā augs nepildītas rozes, bet nu jau būs veselas piecas! Tajās ir savs īpašais šarms...

Ziedi ir sīki, vienkārši (nepildīti), kuplās ziedkopās, līdzīgi kā hortenzijām. Tie ir krēmbalti ar maigu citrona nokrāsu pašā zieda viducī. Zied bagātīgi līdz pat salnām, atgādinot ziedu kupenas. Krūmi ar stāvu augumu (līdz 150 cm) un dzinumi gandrīz bez ērkšķiem. Ļoti izturīgi pret laikapstākļiem un slimībām. Stādītas grupās, izskatās iespaidīgi, tāpēc īpaši piemērotas dzīvžogiem. 


Kādas rozes jūs esat šogad iecerējuši stādīt?

___________________________

Attēli no interneta.

Nav komentāru